Turisztikai fejlesztési támogatást kap a Pécsi Egyházmegye

Hazai – 2012. november 30., péntek | 12:30

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig – a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztése című projekt támogatási szerződését írták alá Pécsett a Püspöki Palota konferenciatermében.


A Pécsi Egyházmegye közel 1,5 milliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretén belül, a Komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása című pályázaton. A fejlesztésnek köszönhetően a 21. század turisztikai igényeit kielégítő idegenforgalmi szolgáltatáscsomag jön létre, a projekt révén megújulnak a belváros kiemelkedő értékű egyházi épületei. A hatalmas forrásigény miatt eddig erre eddig nem volt mód. Így például helyreállítják a székesegyház délkeleti tornyát, ami nemcsak esztétikai szempontból jelent majd változást Pécs életében, hanem egy régi álom válhat valóra, látogathatóvá válik a torony, így madártávlatból csodálható a város és a fölé magasodó Mecsek.

A fejlesztés sok területre kiterjed. Létrehoznak egy turisztikai fogadóközpontot, megtörténik a bazilika teljes déli hajójának tetőfelújítása, így megóvják a Székely Bertalan-, illetve Lotz Károly-freskókat a további károsodástól. A Püspöki Palotát és kertjét megnyitják a látogatók előtt, és megmutatják a püspökség érdekes, kulturális és turisztikai szempontból legizgalmasabb tárgyait.

Látogatható lesz a palota kertjéből a Püspöki Pincészetbe vezető titkos alagút is. A Püspöki Pincészet mellett interaktív, borászati tematikájú tárlatot hoznak létre. Rendezvényteremmé építik át a pincészet fölött található Püspöki Magtárat. Egyházi témájú tárlat kialakítására teszik alkalmassá a Káptalan utcában található Martyn-Házat, továbbá felújítják Káptalan utcai zarándokszállást. Megújul a Csontváry múzeum épületének homlokzata, és más időszakos kiállítások szervezése előtt is megnyílik a lehetőség. A Gázi Kászim Pasa dzsámija  - ma Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom – altemplomát is megnyitják, a beázásokat megszüntetik.

2013-ben kezdődik meg kivitelezés, a projekt várhatóan 2014. november 30-ával zárul.

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír