Új lemezen szólal meg a győri székesegyház orgonája

2018. december 3. hétfő 15:03

Új CD jelent meg a Győri Hittudományi Főiskola (GYHF) Egyházzenei Tanszékének kiadásában „Orgonajáték a győri székesegyházból” címmel. A lemez eladásából befolyt összeggel a hangszer felújítását támogatják.

A felvétel a közelmúltban készült a győri Nagyboldogasszony-székesegyház négymanuálos orgonáján Maróti Gábor zeneszerző, egyházmegyei zeneigazgató közreműködésével, a GYHF Egyházzenei Tanszékének kiadásában. A CD-t a székesegyházban, valamint a Szent László Látogatóközpont árusítóhelyein lehet megvásárolni, a befolyt összegből az orgona felújítását támogatják.

A felvételen angol, francia és német barokk és romantikus művek, valamint az előadó három alkotása hallható. A lemezt bemutató kisfilmben részletek hangoznak el a hatvanperces anyagból. A hangfelvételt és a kisfilmet Benedek András készítette.

Már elérhető az a videó is, melyben Maróti Gábor zeneszerző, egyházmegyei zeneigazgató adventi népénekekhez írt intonációi hallhatók a szerző előadásában. A kották az alábbi linken tölthetők le.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57