Új nyitva tartás és új jegyárak az olaszországi múzeumokban

2014. június 23. hétfő 09:00

Júliustól minden hónap első vasárnapján ingyenes lesz a belépés az olaszországi állami múzeumokba és az ókori romvárosokba, ahogy minden hónap utolsó vasárnapján a Vatikáni Múzeumba – jelentette be Dario Franceschini olasz kulturális miniszter. Forrás: MTI


Megváltoznak a belépőjegyek árai is. Eddig a diákok ugyan kevesebbet, de fizettek a múzeumok látogatásáért. Július elsejétől 18 éves korig ingyenes lesz a belépés az állami múzeumokba, 25 éves korig kedvezményes árat kell fizetni a jegyekért, a 25 év feletti látogatók eddigi kedvezményeit viszont mind eltörlik. Kivételt egyedül a pedagógusokkal tesznek majd, akik már idén áprilistól ingyen látogathatják a múzeumokat. Hatvanöt év felett viszont már nem lesz kedvezményes a belépés, ahogy eddig volt. Az új jegyárak az Európai Unió többi tagállamából érkező látogatókra is vonatkoznak.

Módosul a nyitva tartás is az olasz múzeumokban. Minden hónap első vasárnapján ingyenes lesz a belépés – ahogyan minden hónap utolsó vasárnapján a Vatikáni Múzeumba is. Kétszer egy évben az állami múzeumok éjszaka is nyitva tartanak majd, és ilyenkor a jegyek ára egy euró lesz.

Az olasz kulturális tárca vezetője meg akarja hosszabbítani a Colosseum, a pompeji romváros és a firenzei Uffizi Képtár napközbeni nyitva tartását hetente egyszer, péntek esténként 22 óráig. Ehhez azonban a múzeumi dolgozók szakszervezeteinek a beleegyezése is szükséges.

Dario Franceschini emlékeztetett, hogy májusban, a Múzeumok éjszakáján a római Colosseum nem tartott nyitva, mivel nem volt elég őr a műemlék éjszakai őrzéséhez, önkéntes pedig egy sem jelentkezett – hangoztatta a miniszter.

A miniszter a múzeumi jegyárak módosításával kapcsolatban elmondta, hogy mostanáig az olasz múzeumok felnőtt látogatóinak egyharmada különböző kedvezményeket élvezve nem fizetett a belépőjegyért.

Az itáliai állami múzeumok éves összbevétele nem éri el a párizsi Louvre múzeumának bevételét. Az olasz miniszter szerint ez az eddig „nem megfelelő üzletpolitika” miatt történt.

Tavaly az olasz állami múzeumoknak és ásatási területeknek 24,5 millió látogatója volt. Ez 76 millió euró bevételt jelentett. A Louvre-t 9 millióan látták, mégis több bevételre tett szert.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

19:20
erovel-es-batorsaggal-egerszalok-harmincotodszor
Erővel és bátorsággal – Egerszalók harmincötödször

„Nekilendülök annak, ami előttem van” mottóval a 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó negyedik napja az úthoz szükséges erőgyűjtésről szólt. „Összegyűltünk Jézusnál, hogy formálódjunk, alakuljunk és lendületet vegyünk. Az életszentségre vagyunk meghívva” – fogalmazott július 14-én Palánki Ferenc.

13:59