Új vezetőt választott a Szuverén Máltai Lovagrend

2017. április 30. vasárnap, 11:04

A nagymester helytartójává választotta a Szuverén Máltai Lovagrend Teljes Államtanácsa Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinettot. A rend új vezetőjét április 29-én választották meg a római Magisztrális Villában.

Ferenc pápa január 24-én, kedden kihallgatáson fogadta Matthew Festinget, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterét, aki az audiencia során benyújtotta lemondását, amelyet a szentatya másnap elfogadott. Ludwig Hoffmann von Rumerstein, a rend kommendátora, mint a rend rangban második vezető tisztségviselője – az alkotmányban előírt szabályozás értelmében ideiglenes helytartóként átvette a rend irányítását és összehívta a Legfőbb Államtanácsot az új vezető megválasztására.

A szentatya február 2-i dátummal kinevezte pápai delegátusává Angelo Becciu érseket, vatikáni helyettes államtitkárt a Szuverén Máltai Lovagrend rendkívüli káptalanjára.

A nagymester helytartóját egy évre választották meg, aki ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagymester. 

Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto megerősítette, hogy szoros együttműködésben fog dolgozni a Rend Szuverén Tanácsával a diplomáciai, szociális és humanitárius tevékenységek előmozdításában, valamint a rend tagjainak és több százezer önkéntesének lelki életének és elkötelezettségének ápolásában.

Giacomo 1944-ben született Rómában, keresztény történelemre és archeológiára szakosodott bölcsészettudományból diplomázott, majd jelentős tudományos munkát folytatott. 1985-től tagja a Szuverén Máltai Lovagrendnek, az Államtanács tagja.

A választás eredményéről Ferenc pápát levélben tájékoztatták, ahogy a Szuverén Máltai Lovagrend minden tagját, valamint a világ országaiban működő máltai szervezeteket, és azokat az országokat, melyekkel a rend mint szuverén állam diplomáciai kapcsolatokat tart fenn.

A rend tájékoztatása szerint a nagymester helytartójának egyik legfontosabb feladata lesz, hogy kidolgozza a rend alkotmányának és a kódexének megújítását. A reform középpontjában a rend lelki életének megerősítése áll, de érinti majd az intézmények gyengeségeit, valamint figyelembe veszi mindazt, amire rámutatott a nagymester lemondásához vezető válság – írja a máltai rend weboldala. A konzultációk már megkezdődtek, és a Rend minden tagját felkérték, hogy tegyenek javaslatokat.

Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto április 30-án teszi le esküjét a Santa Maria del Priorato templomban az Aventino dombon Ferenc pápa különleges küldötte, Angelo Becciu érsek előtt, valamint a Teljes Államtanács előtt.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
csillagnak-kellett-lennie-szaz-eve-szuletett-prokop-peter-festomuvesz-papra-emlekeztek
Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott.

2019. január 19. szombat
az-online-torzsed-helyett-tanulj-meg-boldogulni-csaladoddal-gyerekeink-es-az-internet
Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé.

2019. január 19. szombat
Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 19.

Mai evangélium – 2019. január 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,13–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle