Újabb pap lett gyilkosság áldozata Mexikóban

2016. szeptember 28. szerda 17:35

Újabb áldozata van a mexikói egyház elleni erőszaknak: szeptember 19-én holtan találták José Alfredo López Guillént, akit aznap raboltak el ismeretlenek Michoacán államban.

José Alfredo López Guillén szeptember 19-i eltűnését Alberto Suárez Inda moreliai érsek jelentette be, aki videoüzenetben kérte elrablóit, kíméljék meg a pap életét, és engedjék visszatérni szolgálatához. Az érsek később megerősítette a hírt, hogy Guillént meggyilkolták.

Pár napon belül ő már a harmadik áldozata a mexikói egyház elleni erőszaknak: szeptember 17-én holtan találták Alejo Nabor Jiménez Juárezt és José Alfredo Juárezt, akiket a Mexikói-öböl menti Veracruz államban, Poza Rica Fatimai Miasszonyunk-plébániájáról raboltak el. Hírügynökségi jelentések szerint vasárnap találták meg holttestüket Poza Rica külvárosában, egy árokparton. A harmadik elrabolt személy, az autó sofőrje el tudott menekülni, jelenleg a rendőrség védelme alatt áll. A város és egész környéke a kábítószer-kereskedők ellenőrzése alatt áll évek óta. A mexikói püspökök fájdalmukat és együttérzésüket fejezték ki a két pap halála miatt.

A mexikói egyház és a hívek körében nagy felháborodást váltott ki, hogy az ügyészség megpróbálta befeketíteni az áldozatokat, a mexikóvárosi érseki szóvivő szerint azért, hogy hamarabb lezárhassák a nyomozást, és ne kelljen összeütközésbe kerülniük a drogkartellekkel. „Az állami szervek nem képesek kezelni a drogkartellekkel kapcsolatos problémákat, ezért próbálják meg az áldozatokat kriminalizálni – fogalmazott Hugo Valdemar Romero, a mexikóvárosi érsekség szóvivője. – A fizikai halálon túl még morálisan is merényletet követnek el a meggyilkolt papok ellen...”

A mexikói katolikus médiaközpont közlése szerint 2006 óta harmincegy papot gyilkoltak meg Mexikóban; többségüket a drogkartellek uralma alatt álló területeken.

A mexikói egyházat sújtó erőszak megszűnéséért ajánlotta fel Ferenc pápa imáit a vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-eg-es-fold-gyermeke-pilinszky-janosra-emlekeztek-budapest-belvarosaban
„Ég és Föld gyermeke” – Pilinszky Jánosra emlékeztek Budapest belvárosában

A költő halálának évfordulójához közeledve Pilinszky-estet rendeztek május 23-án a Gerbeaud Átrium termében. Az életműről és a versekről Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író beszélt a jelenlévőknek.

14:32
angolul-is-megjelent-mindszenty-jozsef-levelezese-vatikannal
Angolul is megjelent Mindszenty József levelezése a Vatikánnal

A Veritas Történetkutató Intézet és a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent öt könyvet, köztük Mindszenty József Szentszékkel folytatott levelezésének angol nyelvű kiadását mutatták be május 23-án délelőtt a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

2017. május 23. kedd