Űrhajósokkal találkozott a pápa Castel Gandolfóban

Kitekintő – 2011. szeptember 21., szerda | 10:21

XVI. Benedek szeptember 19-én a pápák nyári rezidenciáján fogadta azokat az asztronautákat, akikkel májusban videó-összeköttetéssel folytatott beszélgetést.

A nemzetközi űrállomásról visszatért asztronautákat Enrico Saggese, az Olasz Űrkutatási Intézet elnöke és Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrkutatási Ügynökség igazgatója vezette. Az asztronauták felidézték a májusi televíziós összeköttetést, amelynek során a Szentatya kérdéseket tett fel a nemzetközi űrállomáson dolgozó űrhajósoknak.

A két olasz asztronauta, Roberto Vittori katonai légi pilóta és ezredes, valamint Paolo Nespoli visszaadták a pápának azt a medált, amelyet magukkal vittek az űrállomásra. Vittori korábban kapta Benedek pápától azt az ezüstérmét, amely Michelangelo a Sixtus-kápolnában látható alkotását, az ember teremtését ábrázolja. A medál most visszatért a pápához és egy fontos pillanatra emlékeztet, amikor a katolikus egyház vezetője és a Földtől 400 km távolságra levő űrhajósok beszélgettek.

Az olasz és az európai űrkutatási intézet vezetői hangsúlyozták: mély benyomást tett rájuk a pápával való találkozás. Nagy megtiszteltetés számukra, hogy a Szentatya fogadta az űrhajó legénységét, ezzel is megerősítve, hogy az emberiség űrútjai a béke és a nemzetközi együttműködés jelképei, amelyek előkészítik jövőjét.

A pápai kihallgatás során az űrhajósok megajándékozták XVI. Benedek pápát a világegyetem térképével, továbbá egy képpel, amelyen az űrállomás, a Vatikán és a NASA zászlaja látható.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír