Utak a családpasztorációban

Hazai – 2012. november 12., hétfő | 16:35

A magyar családpolitika a keresztény értékek mentén, hangsúlyozottan a család védelmében tesz lépéseket - erről adtak képet a családkongresszuson elhangzott előadások. Lényeges részleteiben látnunk jogalkotásunk törekvéseit, mert még mi, családreferensek sem vagyunk igazán tisztában ennek jelentőségével – mondta az egyesület alelnöke.

Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke értékelte a Magyar Kurír számára a családreferensek összejövetelét. Elmondta, mennyire fontos, hogy a családkongresszusra évről évre eljönnek olyan házaspárok, szerzetesek és papok, akik magvetőként szétviszik az itt hallott és átélt élményeket, építve ezáltal a helyi közösségeket. Nagyon figyelnek arra, hogy az előadásokkal biztosítsuk a töltekezés lehetőségét a konferencián, de arra is szükség van, hogy a résztvevők a hallottakat el tudják mélyíteni önmagukban. A konferencián elhangzottakból Radnai Jenő néhány fő mozzanatot emelt ki, például a kormány családpolitikai rendszerét ismertető előadásokat és fórumot. Az előadás és a fórum rámutatott, hogy a magyar családpolitika a keresztény értékek mentén, hangsúlyozottan a család védelmében tesz lépéseket. Ezeket lényeges részleteiben látnunk, mert még mi, családreferensek sem vagyunk igazán tisztában ennek jelentőségével – mondta az egyesület alelnöke, hozzátéve - sok zavaros, és pontatlan információ kering, most pontos tájékoztatást kaphattak a résztvevők. A házasság-életszentség kérdéséről tartott házaspári tanúságtételek azt közvetítették, hogy a házasságban és a házasság által lehet és kell törekedni az életszentségre - mondta szerkesztőségünknek Radnai Jenő.

Megkérdeztünk néhány résztvevőt az általuk végzett munkáról is.

Jeney Gábor, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia plébánosa arról az örömről számolt be, amit a Parázs Pasztorális Központ létrehozása jelent a családokért, ifjúságért és a hitoktatásért végzett munkában. A központ feladatai közé tartozik az információközvetítés ifjúsági-, család- és egyéb csoportok között, és biztosítja az információáramlást az egyházmegye határain belül és azokon túl. Kiemelten segíti az a család-, ifjúságpasztorációban dolgozók módszertani megújulását, egyrészt gyűjti a már bevált módszereket, téma- és segédanyagokat, és tart módszertani bemutatókat, képzéseket. Ilyen például a Családi Életre Nevelés módszertani képzés (CSÉN), család-órák, a Természetes Családtervezés (TCST) tanácsadás, a szülő-suli, a jegyeskurzus, a generációk közötti kapcsolatépítés (pl. apa-lánya hétvége, anyós-meny tréning), a segítő beszélgetés szolgálat, párterápia, gyászfeldolgozás. A központ programokkal igyekszik erősíteni a meglévő közösségeket és támogatja újak születését. Egyházmegyei családos és ifjúsági programok szerveznek és koordinálnak. November 17-én lesz a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye családtalálkozója és januárban Kecskemétre hívják a jegyesoktatásban tevékenykedők képviselőit. Ekkor indul jegyesoktató képzésük a Családok Jézusban Közösség vezetésével. 
 
Bodorkós Imre, Jánosháza plébánosa és öt éve a Szombathelyi Egyházmegye családreferense az egyházmegye családpasztorációjáról beszélt. Elmondta, egy civil házaspárokból álló bizottság segíti munkáját, melynek tagsága az egyházmegye egészét lefedi. Minden év elején belekapcsolódnak Veres András püspök felkérésére az éves pasztorális terv kialakításába. A programok közül az egész egyházmegyét megszólítja az adventre felkészítő lelki nap és a majális, de minden évben új kezdeményezésekkel is próbálkoznak. A Hit évére felkészülést segíti a sárvári, celldömölki esperesi kerület tíz helyszínes családi programja. Ennek központi eleme – az egyház tanítása a családi életről - közös mindenütt, ezt egészítik ki helyi sajátosságokkal. Sikeres a kezdeményezés, olyanok is részt vesznek rajta, akik egyházmegyei programokra nem mennek el, és nagy hatással vannak a faluközösség, plébánia életére ezek az összejövetelek. Töltekezést és az összetartozás tudatát erősíti a közösségekben. 

A szegedi Keszeli Sándor és Ilona elmondták, családpasztorációs munkájuknak a következő időszakban új irányt kell venni. „Missziós helyzet alakult ki körülöttünk. A kisebb települések plébániáin nincsenek elérhető családok. Más a világ, mint 10-15 évvel ezelőtt. A családpasztorációban új utakat kell keresnünk - fogalmaztak a Szeged-Csanádi Egyházmegye képviselői. Bemutattak egyházmegyéjükben jól működő programokat, és folyamatokat. Széles körű ökumenikus összefogással rendezik meg a Házasság Hetét. Ennek a Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodája a főszervezője, aki meghívja a felekezeteket és a mozgalmakat. Az együttműködést segíti, hogy olyan ügyért fognak össze, amiről közös üzenetet tudnak közvetíteni. Kifelé is evangelizál, ha az emberek látják, hogy több egyház egy irányba tud mozdulni, és ez nem az érdekképviselet vagy pénzlehívás iránya. A nem hívők számára tanúságtétel, hogy fontos ügyek mentén össze tudunk kapaszkodni, és ha ezt kreatív módon tudjuk megtenni, újszerűen a modern kor nyelvén, akkor felfigyelnek ránk. Így például tavaly flash mobot tartottak egy bevásárlóközpontban kilenc házaspár részvételével. Ugyancsak sikeres kezdeményezésük a családok lelkigyakorlata, együtt az egész család. Szervezünk családnapokat, itt figyelünk arra, hogy legyen tere a tudásszerzésnek,  legyen tere a kiscsoportos közösségi egymás felé fordulásnak, illetve legyen tere a sportnak és aktivitásnak is. A konkrét programok mellett fontosak a folyamatok, melyek havi rendszerességgel zajlanak. Ilyen az özvegyek csoportja, a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők csoportja és a családi életre nevelés folyamata, a baba-mama klub, az Emmaus önsegítő kör. Fontos kiemelni még a Remény Háza családterápiás intézményt, ahol azokkal a házasságokkal foglalkoznak, ahol problémák merülnek fel.  Ők eddig is sok mindent csináltak az egyházmegyében. Ők most inkább nyitnak, és nem annyira az egyház berkein belül dolgoznak.

Az érdi Bartha Béla, és Márta személyében olyan házaspárral beszélgettünk, akik mind a 19 családkongresszuson részt vettek. A 90-es évek elejétől tevékenykednek a családokért érdi plébániájukon. Jegyesoktatást és a fiatal házaspárok kíséretét végezték éveken át. Fontosnak tartották, hogy legyenek fiatalok, akik folytatják a munkát, így figyeltek az utánpótlás-nevelésre. Ma már utódaik végzik az általuk elkezdett tevékenységet. Érden is küzdenek azzal a tipikus problémával, hogy az aktív emberek nem egy területen vállalnak elköteleződést, így meg kell osztaniuk magukat. Elmondták, számukra a referensek közössége olyan, mint egy nagy család, és milyen ösztönző élményt nyújtottak számukra az előadások. „Nagyon elfoglalt vagyok, mégis rászánom minden évben az időt, hogy eljöjjek, olyan színvonalas a program” – mondta Bartha Béla. A konferenciát követően a házaspár átbeszélgeti a hallottakat otthon négy gyerekükkel, akik közül három már házas.

A XIX. Családkongresszus nyitó napjáról készült tudósításunk itt olvasható.

Trautwein Éva/Magyar Kurír

Fotó: Fellner Ákos