Vakációs bibliatábort rendeztek Gyergyószentmiklóson

Külhoni – 2014. július 17., csütörtök | 14:53

A gyergyószentmiklósi Szent István-templom plébánosa, Keresztes Zoltán tematikus tábort hirdetett óvodások, kisiskolások és felsősök részére, akik életkori sajátosságuknak megfelelően élhették át kiválasztott bibliai történetek erkölcsi üzenetét. Forrás: romkat.ro

A közelmúltban elkészült plébánián július 3. és 6. között összesen 81 gyerek és 13 önkéntes – óvónő, tanító és tanár – részvételével tartottak vakációs bibliatábort a plébánia éve mottójával: „A hívek sokaságának egy volt a szíve-lelke” (ApCsel 4,32). A program a gyerekeken keresztül próbálta megszólítani és a plébániai életbe bekapcsolni a szülőket is.

A tábort többnapos szervezés előzte meg; az önkéntesek megismerkedtek az anyaggal, tematikus szemléltetőket helyeztek a falakra, és témákhoz illő munkalapokat állítottak össze minden korosztálynak.

A tanult tartalmak mellett a közvetett cél a bizalom kialakítása volt, hogy minden gyerek és szülő érezze: a plébánia nemcsak olyan hivatal, ahol papok laknak és ügyeket intéznek, hanem otthon, ahol lehet ismerkedni, játszani, ahol biztonságban lehet hagyni a gyereket, ahol közelebb lehet kerülni Istenhez, ahol értékesen el lehet tölteni néhány napot a nyári szünidőben.

Élményekkel igyekeztek közelebb vinni a gyerekekhez a Szentírást, s megszerettetni velük, hogy a hit forrásává váljon számukra. A bibliahét rávilágított arra, hogy az élet minden napja válaszút: dönteni kell jó és rossz között. A világ sok utat felkínál, sok a csábítás, de meg kell tanulnunk a jó utat választani; és ebben a döntésben Isten segít, ha megtanulunk figyelni rá.

A tábor alaptémáját a KOEN Alapítvány által kidolgozott program adta: a válaszút. A három nap tematikus címeinek – Okos vagy bolond, Kicsi vagy nagy, Erős vagy gyenge – tartalmát egy-egy ószövetségi történet képezte, melyek üzeneteit a pedagógusok a napi felvezetések után fokozatosan átemelték egy-egy megfelelő újszövetségi történetbe.

A reggelek közös énekléssel, imával kezdődtek; ezt követően a gyerekek életkoruknak megfelelő csoportokban vettek részt a programokon. Játékosan, filmnézéssel, színezéssel mélyítették el a témákat; majd a foglalkozás végén minden korosztály beszámolt arról, hogy mit tanultak, mivel mennek haza.

Az utolsó napon azt a feladatot kapták, hogy hívják el szüleiket a vasárnap reggeli szentmisére. Sok szülő meghallotta a hívást, és igazi közös ünnep volt a hálaadás az elmúlt napokért. A templom előterében megtekinthették a tábori foglalkozások alatt készült tárgyakból összeállított kiállítást; és meghallgathatták a gyerekek beszámolóit az együtt töltött napokról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria