Vallási tematikájú ismeretterjesztő filmeket is támogat a Médiatanács

2018. május 28. hétfő 09:02

A Magyar Média Mecenatúra Programban a Médiatanács hat magyarországi és négy határon túli alkotónak összesen 100,9 millió forint támogatást ítélt oda ismeretterjesztő filmek, illetve sorozatok gyártásának finanszírozására az idei Kollányi Ágoston-pályázat első fordulójában.

A Kármel hegye

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága május 25-én közölte a hírt az MTI-vel.  A Magyarországról benyújtott pályázatok között három sorozat kap támogatást, melyek tizenhat részesek: Lerner János az evolúció eredeti és az ember által tökéletesített „találmányait” bemutatva Fortélyos vadvilág címmel forgathat; Hevér Zoltán Vallás és szabadság címmel a vallás- és lelkiismereti szabadságot a világon elsőként törvénybe iktató 1568-as tordai országgyűlésről készíthet sorozatot; Weininger Gabriella pedig az állami gondozásban felnőtt, de mára sikeres „hétköznapi hősök” életét követi nyomon Mentor című sorozatában.

Támogatást nyert még a nyolcrészes, ötven év reklámtörténeti kincseit feldolgozó Mondja, Marha! című animációs sorozat, amelynek rendezője Muhi András Pires. Emellett két önálló alkotás is támogatást nyert: az egyik Zámborszki Ákos Magyar Olympiász című filmje, amely egy helyi földbirtokos által több mint egy évszázada először megrendezett „Palicsi Játék” történetét ismerteti, a másik pedig Tóth Marcsi A Kármel hegye a szomszédban van című alkotása, amely a Sarutlan Kármelita Rend három magyar szerzeteséről szól.

A határon túlról eredményesen pályázott Bartók Csaba, aki Külhonba szakadt vármegyeházak címmel forgat tizenhárom részes sorozatot, valamint Bárány Krisztián, aki négyrészes filmet forgat drónra szerelt, nagyfelbontású kamerákkal Erdély madártávlatból címmel. Szintén határon túli alkotás lesz Szabó Attila Sebes pisztrángok, sekély vizek című sorozata, amelyet a Madarasi-Hargita lábainál élő, veszélyeztetett halállományról készít, illetve Gál Anasztázia Kitaposott utak a Muravidéken című sorozata, amely az első világháború előtti időktől napjainkig tartó elvándorlást követi nyomon a szlovéniai tájegységben.

Forrás: MTI

Fotó: Fókusz.info

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: média
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-felemelo-feladat-igazat-szolni-es-igazkent-elni
Ferenc pápa: Felemelő feladat igazat szólni és igazként élni!

November 14-én a Szentatya a nyolcadik paranccsal folytatta a tízparancsolatról szóló katekézissorozatát. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk.

2018. november 14. szerda
-itt-mindig-var-benneteket-valaki-kapolnamegaldas-kaposvari-nagyboldogasszony-iskolakozpontban
„Itt mindig vár benneteket valaki” – Kápolnamegáldás a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban

Varga László megyéspüspök november 13-án ünnepi szentmise keretében megáldotta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnáját. A kápolna védőszentjének II. János Pál pápát választották, akinek ereklyéjét az oltárban helyezték el.

2018. november 14. szerda