Vatikán: a régi rítusban nem ministrálhatnak lányok

Kitekintő – 2011. június 9., csütörtök | 12:15

Az Ecclesia Dei Pápai Bizottság tisztázta, hogy a római rítus rendkívüli formájában (tridenti rítus) nem ministrálhatnak lányok. Sem a Summorum Pontificum, sem az Universae Ecclesiae nem adott erre engedélyt.

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 1994-ben hagyta jóvá a lányok ministrálását, de az 1962-es, XXIII. János-féle misekönyv, ami alapján a tridenti rítust bemutatják, nem adott engedélyt erre — írja a Catholic Herald. Az Ecclesia Dei tisztázó levelét Guido Pozzo, a tanács elnöke jegyzi.

Alban McCoy, a Cambridge-i Egyetem káplánja engedélyezte két lánynak a régi rítusban való oltárszolgálatot. Ezt azzal indokolta, hogy ugyan nem tervezte lányok felvételét a ministránsok közé, de nem akarta elutasítani a két lány kérelmét a régi rítusban való ministálásra. A ministránscsapatban hat fiú és négy lány van. Amint a káplán magyarázta: egy ministránscsapat van a mise két formája számára: „egy rítus, egy csapat.” (A tridenti, avagy régi rítus és a mai mise, a novus ordo hivatalosan ugyanannak a római rítusnak a rendes és rendkívüli formája.)

Az Ecclesia Dei levele most tisztázta a helyzetet. 

Magyar Kurír

(szg)