A Vatikáni Könyvtár kincsei az interneten

Kultúra – 2013. január 31., csütörtök | 16:18

Már az interneten is olvashatók a Vatikáni Könyvtár páratlan értékű kéziratai: elsőként 256 kódexnek készült el a digitális változata.

Mintha a kezünkben tartanánk a világ legértékesebb könyveit, amelyeket egyébként sohasem tudnánk megpillantani. Az, amit eddig csak néhány tudós láthatott, most közkinccsé vált – kommentálta az olasz sajtó a kéziratgyűjtemény digitalizálását.

A Vatikáni Könyvtár honlapján január 30-ától ingyen lehet letölteni a latin nyelvű kódexeket. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA technológiájával készített digitális változatok kiváló minőségűek – ismertette Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.

Hozzátette, hogy az online megjelentetett kéziratok jelentős segítséget nyújtanak a szakmabelieknek, akiknek ezentúl nem kell a Vatikánig utazniuk. Ez az első alkalom, hogy a páratlan gyűjtemény darabjait a tudóstársadalmon kívül a diákok és az egyszerű érdeklődők is használhatják.

A világ leggazdagabb humanista-reneszánsz anyagát birtokló Vatikáni Könyvtár legértékesebb kincse került az internetre. Összesen nyolcvanezer görög, arab, perzsa, kopt, zsidó kéziratról van szó – a latin anyag csak töredékét alkotja. A teljes gyűjtemény digitalizálása még évtizedeket vesz igénybe. A kéziratokat a Vatikán falain belüli könyvtár 20-21 fokos állandó hőmérsékletű, 50–55 százalékos páratartalmú termében őrzik.

MTI/Magyar Kurír