Védőszentjét ünnepelte Gyergyószentmiklós

2018. december 11., kedd | 9:01

A Szent Miklós-templom búcsúját tartották december 6-án, az erdélyi város védőszentjének ünnepén Gyergyó­szentmiklóson. A szentmisét követően idén is körmenet zárta az ünnepi eseményt.

A gyergyó­szentmiklósi hívek mellett a környék településeiről érkezett vendégek, valamint testvérvárosok képviselői is részt vettek a liturgián.

„Szent Miklós püspök arra tanít minket, hogy szeressünk mindenkit. Azért imádkozzunk, hogy azt az utat, amit a püspök élt, mi magunk is megértsük, és törekedjünk ezen járni” – fogalmazott Portik-Hegyi Kelemen főesperes, plébános.

Az ünnepi szónok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát azt mondta, Szent Miklós azon kevés szentek közé tartozik, akikhez mindenkinek kedves emléke fűződik.

Miklós püspök árva gyermekként nőtt fel, de ez nem tette őt elkeseredetté, zárkózottá, hanem kitárta a szívét. Márton apát megjegyezte, véleménye szerint a gyergyóiak Szent Miklóst főként kitartása miatt választották patrónusnak.

„Udvarhelyszéki lévén elmondhatom, a gyergyóiakra mindig úgy néztünk, mint akik a székelységnek azt a kemény magját adják, akiket az idők megedzettek, erős emberré tettek, ma én azért jöttem el közétek, hogy erre a keménységre figyelmeztesselek titeket” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, csak azokra az alapokra építkezhetünk, amit az őseinktől kaptunk, s arra kérte a híveket, ne csak hallgassák a himnuszt, hanem imádkozzák is.

A szentmisét követően megtartották a hagyományos körmenetet a főtéren, amely során többször megálltak a felvonulók, és könyörgéseket, imákat mondtak.

Forrás: Lázár Hajnal/Hargita Népe

Fotó: Hargita Népe, Szent Miklós Napok Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle