Védőszentjét ünnepelte Gyergyószentmiklós

2018. december 11. kedd, 09:01

A Szent Miklós-templom búcsúját tartották december 6-án, az erdélyi város védőszentjének ünnepén Gyergyó­szentmiklóson. A szentmisét követően idén is körmenet zárta az ünnepi eseményt.

A gyergyó­szentmiklósi hívek mellett a környék településeiről érkezett vendégek, valamint testvérvárosok képviselői is részt vettek a liturgián.

„Szent Miklós püspök arra tanít minket, hogy szeressünk mindenkit. Azért imádkozzunk, hogy azt az utat, amit a püspök élt, mi magunk is megértsük, és törekedjünk ezen járni” – fogalmazott Portik-Hegyi Kelemen főesperes, plébános.

Az ünnepi szónok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát azt mondta, Szent Miklós azon kevés szentek közé tartozik, akikhez mindenkinek kedves emléke fűződik.

Miklós püspök árva gyermekként nőtt fel, de ez nem tette őt elkeseredetté, zárkózottá, hanem kitárta a szívét. Márton apát megjegyezte, véleménye szerint a gyergyóiak Szent Miklóst főként kitartása miatt választották patrónusnak.

„Udvarhelyszéki lévén elmondhatom, a gyergyóiakra mindig úgy néztünk, mint akik a székelységnek azt a kemény magját adják, akiket az idők megedzettek, erős emberré tettek, ma én azért jöttem el közétek, hogy erre a keménységre figyelmeztesselek titeket” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, csak azokra az alapokra építkezhetünk, amit az őseinktől kaptunk, s arra kérte a híveket, ne csak hallgassák a himnuszt, hanem imádkozzák is.

A szentmisét követően megtartották a hagyományos körmenetet a főtéren, amely során többször megálltak a felvonulók, és könyörgéseket, imákat mondtak.

Forrás: Lázár Hajnal/Hargita Népe

Fotó: Hargita Népe, Szent Miklós Napok Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
kezdetet-vette-az-okumenikus-imahet-most-kell-egyuttmukodnunk-kuldetesunk-teljesiteseben
Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.

2019. január 20. vasárnap
az-ima-hegyeket-mozgat-jubileumi-szentmise-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere
Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.

2019. január 20. vasárnap