Védőszentjét ünnepelte Gyergyószentmiklós

2018. december 11. kedd, 09:01

A Szent Miklós-templom búcsúját tartották december 6-án, az erdélyi város védőszentjének ünnepén Gyergyó­szentmiklóson. A szentmisét követően idén is körmenet zárta az ünnepi eseményt.

A gyergyó­szentmiklósi hívek mellett a környék településeiről érkezett vendégek, valamint testvérvárosok képviselői is részt vettek a liturgián.

„Szent Miklós püspök arra tanít minket, hogy szeressünk mindenkit. Azért imádkozzunk, hogy azt az utat, amit a püspök élt, mi magunk is megértsük, és törekedjünk ezen járni” – fogalmazott Portik-Hegyi Kelemen főesperes, plébános.

Az ünnepi szónok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát azt mondta, Szent Miklós azon kevés szentek közé tartozik, akikhez mindenkinek kedves emléke fűződik.

Miklós püspök árva gyermekként nőtt fel, de ez nem tette őt elkeseredetté, zárkózottá, hanem kitárta a szívét. Márton apát megjegyezte, véleménye szerint a gyergyóiak Szent Miklóst főként kitartása miatt választották patrónusnak.

„Udvarhelyszéki lévén elmondhatom, a gyergyóiakra mindig úgy néztünk, mint akik a székelységnek azt a kemény magját adják, akiket az idők megedzettek, erős emberré tettek, ma én azért jöttem el közétek, hogy erre a keménységre figyelmeztesselek titeket” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, csak azokra az alapokra építkezhetünk, amit az őseinktől kaptunk, s arra kérte a híveket, ne csak hallgassák a himnuszt, hanem imádkozzák is.

A szentmisét követően megtartották a hagyományos körmenetet a főtéren, amely során többször megálltak a felvonulók, és könyörgéseket, imákat mondtak.

Forrás: Lázár Hajnal/Hargita Népe

Fotó: Hargita Népe, Szent Miklós Napok Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle