Veres András püspök köszöntötte Szijjártó Pétert a győri Prohászka-gimnázium 1956-os megemlékezésén

Hazai – 2016. október 21., péntek | 14:50

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert egykori iskolájában az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Veres András megyéspüspök házigazdaként üdvözölte a minisztert a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda intézményében, kiemelve: Szijjártó Péter jelenléte a megemlékezésen hangsúlyt ad annak, amit a magyarok szeretnének a szívükbe vésni: azok emlékét, akik életüket vesztették a magyar nép, a magyar nemzet szabadságáért, s az életben maradottakét, akik a mai napig tanúságot tesznek arról, ami őket fiatalon a szabadság felé vezette.

Szijjártó Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1956 ma azt mutatja nekünk, hogy bátraknak és büszkéknek kell lennünk, s ha kritizálnak minket, akkor ki kell állnunk magunkért, a magyar emberekért.

1956 megmutatta, hogy a diktatúrának itthon nincs gyökere, és hogy a magyarok mindenre képesek, ha egységet alkotnak – mondta a miniszter, aki szerint két tanulságot kell levonnunk a forradalmárok tetteiből. Egyrészt azt, hogy akit a magyar emberek azzal bíznak meg, hogy az érdekükben járjon el, annak a lehető leghatározottabban kell a rábízottakat képviselnie. Másrészt megmutatta, hogy „ha egységet tudunk alkotni, ha össze tudunk fogni, és bátrak vagyunk, akkor mindenre képesek vagyunk”.

Szijjártó Péter azzal zárta beszédét, hogy a szabadságért ma is és a jövőben is napról napra meg kell küzdeni, amit úgy tehet meg a felnövő nemzedék, hogy büszke magyarok és büszke, hithű keresztények lesznek. Példaként állította a diákok elé az ’56-os hősöket.

Az ünnepség végén a külgazdasági és külügyminiszter az oktatási intézmény tűzzománc képét kapta ajándékba Németh Józseftől, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatójától.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria