Vidékfejlesztési konferenciát tartottak és Kneipp-kertet avattak Ölbőn

Hazai – 2014. szeptember 10., szerda | 16:00

Az egyháznak a vidék megmentésében és fejlesztésében játszott szerepéről szervezett konferenciát a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Ölbőn szeptember 9-én, melynek keretében átadták a Szent Miklós Gyógyfüves Ház Kneipp-kertjét – tájékoztat a Martinus.hu.

Ölbőn működik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szent Miklós Gyógyfüves Háza. Létrehozása illeszkedik abba a folyamatba, melynek célja az üresen álló plébániaépületek, udvarok, kertek hasznosítása a helyi közösség javára. A gyógynövénykert által az egyházmegyei Karitász jelentősen hozzájárult egyrészt a helyi lakosság foglalkoztatásához és helyben tartásához, másfelől részt vállal az értékmegőrzésben és a vidékfejlesztésben.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által szervezett szakmai fórumon az országban működő egyházi és civil szervezetek osztották meg tapasztalataikat egymással arról, miként dolgoznak a vidéki települések élhetőbbé tételén, hogyan segítik a falvakban élőket. Az előadók az összefogás fontosságát hangsúlyozták. 

Beer Miklós váci megyéspüspök előadásában elmondta: hivatalba lépése után megalapította a vidékfejlesztési irodát, hogy általa az egyház segítséget és reményt nyújthasson a vidéken élőknek. „Támogatni kell az embereket abban, hogy kertet művelhessenek, gazdálkodhassanak, helyi piacot indíthassanak” – fogalmazott a főpásztor.

„Támogatni kell a jó kezdeményezéseket” – hangsúlyozta Veres András szombathelyi megyéspüspök is, akinek véleménye szerint fontos lenne megtalálni minden településen azokat a személyeket, akik segítik a lelkipásztorok munkáját, és emellett programokat szerveznek a helyi közösség számára.

A konferencián több olyan kezdeményezést is bemutattak, melynek keretében egyházi szervezetek segítségével például termelői piacok jöttek létre, vagy a gazdálkodás alapjaira tanították az embereket. Sok helyen ez a puszta túlélést segíti, hangzott el a fórumon. Az előadók kiemelték: ha meg akarjuk menteni a vidéket, akkor ahhoz az eddigieknél jóval több pénzügyi forrást kell biztosítani a településeknek. És ami talán még ennél is fontosabb, hozzáférhetővé kell tenni számukra a pályázatokat, mert sok esetben ma ebből is kimaradnak.

A szakmai napon adták át ünnepélyesen az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház nemrég kialakított Kneipp-kertjét. A kertet, amely hozzájárul a település fejlődéséhez, Veres András megyéspüspök áldotta meg.

Sebastian Kneipp német katolikus pap (1821–1897) hosszú évek munkájával, saját megfigyelései, tapasztalatai alapján dolgozta ki módszerét, amely segíti az embert a testi és a lelki harmónia újbóli megtalálásában, hiszen a kettő csak együtt teheti valóban egészségessé az embert.

Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amelyet a gyógyászat ma is Kneipp-kúrának ismer.

Idézetek Sebastian Kneipptől: „A tétlenség gyengít, a gyakorlás erősít, a túlterhelés árt.” „A természet a legjobb gyógyszertár.”

Fotó: Molnár Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria