Vízkereszt ünnepe egyházmegyéinkben

2016. január 7. csütörtök 15:04

Egyházunk Urunk megjelenését ünnepli január 6-án. Vízkereszt napján főpásztoraink ünnepi szentmiséket mutattak be a püspöki székhelyeken.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szombathelyi Egyházmegye

Veres András megyéspüspök a szombathelyi székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét vízkereszt napján. A szertartás kezdetén a főpásztor a keresztelőkútnál megáldotta a sót és a vizet, majd egybevegyítette őket. Ezután a templomban körbejárva meghintette a jelenlévőket. A szentmisén Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Csizmadia István eger-belvárosi plébános koncelebráltak.


„A bölcsek megtalálták azt, akiről a jövendölések alapján már tudtak. Így mondhatjuk, hogy a gondolkodó ember tudása teljesedett be azzal, hogy a bölcsek megtalálták a Messiást” – mutatott rá homíliájában Veres András megyéspüspök, majd arra buzdított, hogy a napkeleti bölcsekkel együtt fejezzük ki mi is hódolatunkat Jézus Krisztus, a Messiás előtt.

***

Pécsi Egyházmegye

A pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont püspöki szentmisével ünnepelt vízkereszt napján. A szertartáson az iskola egész közössége jelen volt. A szentmise végén kis üvegekben szenteltvizet vihettek haza a diákok.


A katolikus nevelők tapasztalata az, hogy a liturgikus ünnepeknek fontos szerepük van a diákok vallásos és közösségi életében is, így a hitoktatásban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek valóban megéljék az ünnepeket. Köcsky Tiborné, a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont hitoktatója kiemelte, a diákok megtanulják az ünnepek jelentését, jelentőségét és az ünneplés módját is. Ezt nagyon komoly előkészítő munkával érik el: folyamatos hittanoktatással és a közös iskolai ünneplésekkel. Ezek az alkalmak mindenképpen meghatározóak a gyerekek vallásos nevelésében. Az ünnep üzenete és az összetartozás élménye maradandó értéket nyújt a fiataloknak, az elsős kisdiákoktól kezdve egészen az érettségi előtt álló gimnazistákig.


Udvardy György megyéspüspök azt tanácsolta a fiataloknak, ne féljenek a valódi csillagot, az értékes példaképeket követni, ahogy a napkeleti bölcsek is tették Jézushoz tartva.

„Amikor látják, hogy ez a csillag egyedülálló, ragyogó, különleges, akkor elindulnak a követésére. Nem tudják ugyan, hová vezet az irány, de bíznak abban, hogy megtalálták a jót és az igazat” – hangsúlyozta a főpásztor.

* * *

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

„Vízkereszt ünnepe arra irányítja a figyelmet, hogy Jézus Krisztus megjelent az emberiség, a népek képviselői előtt. Csatlakozzunk a bölcsekhez, induljunk el, hogy mi is találkozzunk az Istennel” – kezdte homíliáját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök, aki a debreceni Jézus Szíve-templomban mutatott be szentmisét január 6-án.


„A pásztorok, a bölcsek elindultak, és nyitott szívvel felfogták a jeleket, megértették az üzenetet, és Istent keresve egy embert, egy gyermeket találtak. Ha Istent meg akarjuk találni, akkor mi is emberekkel fogunk találkozni, akiken keresztül szolgáljuk, szerethetjük, segíthetjük magát az Istent. Ő szeret bennünket, és megkért, hogy válaszoljunk erre az isteni jelre az életünk megjobbításával, a szeretet növekedésével, a hitünk tökéletesedésével” – fogalmazott a főpásztor.

„A gyermek Jézus előtt hódoló bölcsek maradhattak volna otthon, és akkor soha nem találkoztak volna az Istennel, de vállalták a veszélyekkel teli, fáradságos utat. Csatlakozva hozzájuk váljunk mi is bölcsekké, induljunk el, találkozzunk az Istennel! A mi utunk csak a templomig, a gyóntatószékig vezet” – bátorította a híveket Palánki Ferenc.


Majd így folytatta: „Egy gyermek születésekor a dolgok rendje az, hogy a felnőtt emeli fel a gyermeket. Karácsonykor ez másként mutatkozik meg, hiszen az Istengyermek – akit az Isten irgalma a földre hozott – emel föl bennünket az isteni életbe és kínálja nekünk irgalmas szeretetét.”

„A bölcsek számára a csillag volt a jel. Ha nem találjuk meg az Istent, nem tudjuk felfogni a jeleket, akkor nem Vele van baj, hanem nekünk kell változnunk, formálódnunk. Mint ahogy a bölcsek más úton tértek vissza otthonukba, felfoghatjuk ezt akként is, hogy az Istennel való találkozáskor átformálódunk, bekerülünk az isteni irgalmas szeretetbe, így mi is más úton, más módon térhetünk otthonunkba, csillagokká, jelekké válhatunk mások számára” – zárta homíliáját Palánki Ferenc.


A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában házszentelést tartottak vízkereszt ünnepén. A déli zsolozsma közös elimádkozása után Palánki Ferenc megyéspüspök a kápolnában megáldotta a dolgozókat és az épületet.

* * *

Győri Egyházmegye

Urunk megjelenésének napján, vízkereszt ünnepén Pápai Lajos megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztorral Németh László általános püspöki helynök, Martos Levente Balázs szemináriumi prefektus, Juhos Imre szemináriumi spirituális, Schmatovich János kanonok, Erdész Ferenc prépost-kanonok, Marics István püspöki irodaigazgató, valamint Kovács Gergő Vilmos káplán koncelebráltak.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye (Soproni Mónika), Pécsi Egyházmegye (Loósz Róbert), Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Győri Egyházmegye (Ács Tamás)

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
igen-az-isten-hivasara-papszentelest-unnepeltek-pecsi-szekesegyhazban
Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

19:59
krisztus-sugarzik-at-rajta-mindszenty-emlekmiset-tartottak-budapesten
Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

15:57