Volt olajvállalkozó lehet Canterbury érseke

Kitekintő – 2012. november 8., csütörtök | 17:58

Justin Welby, Durham püspöke lehet az anglikán egyház következő vezetője – írja a Daily Telegraph.

Justin Welby, Durham egy éve kinevezett püspöke elfogadta a jelölését a Rowan Williams mandátumának lejártával megüresedett Canterbury-i érseki posztra – értesült a brit konzervatív napilap. A lap szerint Welby nevét már pénteken bejelenthetik, mint Williams utóda, ha Downing Street, azaz a brit miniszterelnök is időben megkapja az értesítést a választás eredményéről.

Két napja még a Church of England szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a lap értesüléseit, de nem sokkal később a BBC-nek küldött üzenete már elismerte az eredményt. Korábban John Sentamut, York érsekét tartották a legvalószínűbb befutónak, de Coventry, Norwich és Liverpool érsekének neve is felmerült lehetséges utódként.  

A lap szerint Welby megválasztása szakítást jelent az eddigi gyakorlattal, mivel elődei mind hosszú akadémiai és papi karriert tudhattak maguk mögött, mielőtt Canterbury érsekévé választották őket. Welby viszont csak egy éve püspök, és a nyolcvanas évek végén lett anglikán pap. Azelőtt üzletember volt, az Elf Aquitaine francia cégnek dolgozott, egészen 1987-ig, többek közt Afrikában. Nyugat-afrikai tartózkodása során olyan konfliktusba is belekeveredett, hogy a Niger-deltában majdnem lelőtték.

Welby Etonban és Cambridge-ben tanult, a lap szerint a hagyományosabb és konzervatívabb módon értelmezi a Bibliát, mint „néhányan az anglikán egyházban”, és inkább az „evangéliumi keresztény tradícióhoz” húz. Ugyanakkor a hitélet modern formáinak is nagy támogatója.

Az 56 éves anglikán püspök 77 milliós vallási közösséget fog vezetni. Welby nős, feleségével hat gyermeket nevelnek, egy lányuk 1983-ban, hét hónaposan autóbalesetben halt meg Franciaországban.

Magyar Kurír

(szg)