XVI. Benedek 90. születésnapjára készülnek

2017. április 7. péntek 17:39

Szentmisével ünnepli 90. születésnapját az emeritus pápa húsvétvasárnap. Húsvéthétfőn ötven vendéget várnak Bajorországból és Rómából a „szűkebb” körben tervezett ünnepségre. XVI. Benedek bátyja, Georg Ratzinger részvétele még bizonytalan.

XVI. Benedek születésnapja idén húsvétvasárnapra esik. Hivatalos ünnepséget ez alkalomból nem terveznek a Vatikánban, jóllehet várhatóan személyesen is készül köszönteni elődjét Ferenc pápa.

Az emeritus pápa 90. születésnapjával kapcsolatban Georg Gänswein érsek, az egykori egyházfő személyi titkára tájékoztatta a Radio Horeb bajor katolikus rádiót.

Gänswein érsek szavai szerint „szűkebb körben” ünneplik a nyugalmazott pápa kilencvenedik születésnapját – húsvétvasárnap szentmisében, húsvéthétfőn ünnepi találkozón. A jeles eseményre mintegy ötven vendég várható Bajorországból és Rómából: a Münchenből érkező Horst Seehofer bajor miniszterelnök és felesége is személyesen szeretné köszönteni a Bajorországból származó emeritus pápát. Bajor vadászok harmincfős küldöttsége is tiszteletét teszi az ünnepelt előtt húsvéthétfőn, elnökük, Karl Steininger vezetésével. XVI. Benedek köszöntésére érkezik Barbara Wilhelm, Pentling polgármestere is. E településen élt regensburgi teológusi szolgálata idején Joseph Ratzinger.

Egyelőre nem ismeretes, vajon részt tud-e venni fivére születésnapi ünnepségén Georg Ratzinger – írta a Mittelbayerische Zeitung április 3-án, a 93 éves nyugalmazott regensburgi székesegyházi karnagy egészségi állapotára hivatkozva. Georg Ratzinger a korábbi években mindig Rómába utazott XVI. Benedek születésnapjára.

Joseph Ratzinger 1927. április 16-án született a bajorországi Marktl am Innben. A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta II. János Pál pápa (1978–2005) utódjául. XVI. Benedek 2005 és 2013 között volt a Katolikus Egyház feje. 2013. február 28-án – az újkori pápák sorában elsőként – lemondott hivataláról; döntése okául egészségének hanyatlását, fogyatkozó testi-lelki erejét nevezte meg. 2013 májusa óta visszavonultan él a vatikáni kertekben található, felújított Mater Ecclesiae-kolostorban.

Forrás és kép: Kathpress

Magyar Kurír
(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15