XVI. Benedek: búcsútalálkozások a Vatikánban

Kitekintő – 2013. február 27., szerda | 9:46

Federico Lombardi a február 26-án tartott sajtótájékoztatón ismertette a pápa szolgálatának utolsó napi programjait.

A keddi napon XVI. Benedek nem tartott kihallgatásokat és beszédeket; a Szentatya imádkozott és készülődött az utolsó két napra, amit a Vatikánban tölt. XVI. Benedek február 28-án délután hagyja el a Vatikánt. A Castel Gandolfó-i pápai rezidencián lakik mindaddig, amíg a Vatikáni Kertek magaslatán állandó lakhelyének felújítása tart.

A szerda délelőtti általános kihallgatásra 50 ezer jegyet adtak ki, de várhatóan ennél magasabb lesz a résztvevők száma. A kihallgatás a kialakult szokás szerint zajlik, de úgy tervezik, hogy a pápamobil nagyobb kört ír le a Szent Péter téren. Az általános kihallgatás végén nem lesz ún. „gyűrűcsók”. Erre most más formában kerül sor, azaz a pápa az Apostoli Palota Kelemen termében találkozik közéleti személyiségekkel, mint a szlovák és a bajor elnök, az Andorrai Herceg és San Marino képviselői.

Csütörtökön délelőtt 11 órakor a Szentatya elbúcsúzik a bíborosoktól. Előreláthatólag sokan lesznek, de még nincs pontos névsor arról, hogy mennyien lesznek a bíborosok ezen a búcsútalálkozáson. A bíboros-dékán köszönti az egybegyűltek nevében a pápát az összejövetel elején. Péteri szolgálata utolsó napján, február 28-án 16 óra 55 perckor indul a pápa a Szent Damazusz udvarról gépkocsin a helikopter térre, ahol a bíborosi kollégium dékánja köszönti. Negyed hat körül érkezik meg Castel Gandolfóba, ahol Albano püspöke és más személyiségek várják. Fél hatkor a pápai palota loggiájáról köszönti az egybegyűlteket. Ez lesz XVI. Benedek utolsó nyilvános megjelenése pápaként.

Február 28-án, este 8 órakor XVI. Benedek elhagyja péteri szolgálatát, melynek egyik konkrét jele az lesz, hogy a Svájci Gárdisták becsukják az Apostoli Palota kapuját, és befejezik szolgálatukat. A Castel Gandolfó-i pápai palota biztonsági szolgálatát a vatikáni csendőrség (gendarmeria) látja el, ők garantálják XVI. Benedek biztonságát. Ami ugyanis véget ér, az a Szentatya nyilvános tevékenysége, melyet a Svájci Gárda végez a mindenkori pápa számára.

A Sede Vacante kérdéséről Lombardi elmondta: a bíboros-dékán hivatalos levelet juttat el a bíborosokhoz március elsején. Előreláthatólag szombaton és vasárnap szünet lesz. Tehát a konklávét megelőző tanácskozások, kongregációk, március 4-étől kezdve ülnek össze. A kongregációs ülések szakaszában várhatóan lesznek hírek arról, hogy hány bíboros van már jelen és hányan tettek esküt. A kongregációk helyszíne a szinódusi aula. A bíborosok nem sokkal a konklávé kezdete előtt költöznek be a Szent Márta házba, amely zárt lakhely lesz számukra a konklávé egész időtartama során.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír