XVI. Benedek vezeti az úrnapi körmenetet Rómában

Kitekintő – 2012. május 31., csütörtök | 15:52

Úrnapján, június 7-én, csütörtökön a Szentatya ünnepi szentmisét mutat be a lateráni Szent János-bazilikában, majd körmenetet vezet Róma belvárosának utcáin.

A korábbi években a lateráni bazilika előtti téren mutatták be az úrnapi szentmisét. Idén a bazilikában mutatja be a Szentatya.

Az Oltáriszentséget díszes monstanciában köszöntő és a világnak megmutató körmenet az esti órákban indul, és mintegy egy kilométeres út megtétele után a Via Merulánán a Santa Maria Maggiore-bazilikában ér véget – szerepel a Vatikán május 31-i közleményében. XVI. Benedek pápát bíborosok, a Kúria püspökei, a klérus tagjai, Rómában élő szerzetesek és euchrisztikus közösségek kísérik zászlókkal, lobogókkal.

Minthogy Úrnapja Olaszországban sem munkaszüneti nap, az Egyház a rákövetkező vasárnap ünnepli az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust, az úrnapi szentmise és körmenet megtartásával. Kivételt képez ezalól a pápa által bemutatott úrnapi szertartás.

Úrnapja megünneplését 1264-ben rendelte el IV. Orbán pápa. A pünkösd nyolcadát követő csütörtökön ülték meg; VI. Pál helyeztette a következő vasárnapra. II. János Pál vezette be a ma is élő hagyományt, mely szerint a pápa Róma székesegyháza, a lateráni bazilika előtt mutatja be az ünnepi szentmisét; az onnan induló körmenet végighalad a Via Merulánán Szűz Mária főtemplomáig, a Santa Maria Maggiore-bazilikáig; szentségi áldással ér véget. A monstanciát, baldachin alatt, egy kis emelvényen viszik körbe.

A körmenet elején cserkészek haladnak, őket követik a különböző eucharisztikus közösségek, az oltáregyletek tagjai, majd az elsőáldozók, a ministránsok, szerzetesek, papok, plébánosok, pápai káplánok és prelátusok, végül a püspökök, érsekek és a bíborosok haladnak az Oltáriszentség előtt. Az Eucharisztia mögött a szeminaristák, a római plébániák hívei, valamint az egyházi egyesületek és mozgalmak tagjai.

Magyar Kurír