Karácsony Nagykaposon

2017. december 27. szerda 18:23

Karácsony szeretete csak a tettekben és az alázatos önátadásban nyilvánulhat meg igazán – hangzott el Susko Mihály plébános ünnepi beszédében a felvidéki Nagykapos római katolikus templomában.

A felvidéki Nagykaposon karácsony vigíliáján, december 24-én, az éjféli szentmise kezdetén a Cantabile kamarakórus karácsonyi énekeinek összeállítását hallgathatták meg a hívek. Miután részesültek a legszentebb áldozat kegyelmében, Susko Mihály esperes-plébános megáldotta a betlehemeket, melyek az ünnep alatt a templomban és az otthonokban megjelenítik a megszületett Istengyermeket.

December 25-én ünnepi szentmisével, majd katolikus bállal ünnepelték a karácsonyt. A bál szüneteiben a Komócsa néptánccsoport kántálását is meghallgathatták a jelenlévők.

Az ünnepi szentmisék homíliáiban Susko Mihály a karácsony igazi értelmére helyezte a hangsúlyt: Megváltó született. Kiemelte, hogy a szeretet jött Jézussal a világba, Isten szeretete öltött testet karácsony éjszakáján, ezért karácsonyt nem lehet Jézus nélkül átélni, Vele együtt kell. A betlehemi jászolnál, a Gyermeket figyelve, ráébredhet minden ember Isten irgalmára és önmagát adó szeretetére. Isten önmagát nem kímélő szeretetét és önátadását kell követnie minden kereszténynek, hiszen ez kereszténységünk értelme.

December 26-án, Szent István példájáról szólva, a plébános arra buzdította a híveket, hogy merjék életüket átadni Istennek. Karácsony szeretete csak a tettekben és az alázatos önátadásban nyilvánulhat meg igazán. Bízunk benne, hogy karácsony lelkülete végigkísér minket az év minden napján, és így Krisztus világossága beragyogja minden ember szívét. 

Szöveg és fotó: Jeso Eszter, Nagykapos

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Címkék: ünnepek
Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

19:03
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

18:12