Menekülnek a keresztények a Sínai-félszigetről

2017. március 10., péntek | 14:01

Egyiptomban folytatódik a keresztények exodusa a Sínai-félszigetről, a dzsihadisták az elmúlt három hétben hét keresztényt gyilkoltak meg. A kialakult helyzetről március 8-án nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Számir Kálil Számir egyiptomi jezsuita, a római Pápai Keleti Intézet iszlamisztikatanára.


Az elmúlt hónapokban megnövekedett a fanatikus csoportok által keresztények ellen elkövetett támadások száma. A dzsihadisták a Sínai-félszigeten akarnak új területeket foglalni, mivel Szíriában és Irakban kezdik elveszíteni uralmukat, így a félszigeten keresnek menedéket, hogy folytassák küzdelmüket. Mivel kis egyiptomi keresztény közösség él a félszigeten, elfoglalnák az egész Sínai-félszigetet és harcolnak a keresztények ellen. Egyes fanatikusok gondolkodásában elméletileg a keresztényeknek teljes joguk van a muszlimokkal együtt élni, de mivel nem rendelkeznek egyenlő jogokkal, ily módon alárendelődnek az iszlám rendszernek és adót fizetnek. A dzsihadisták azonban ennél tovább lépve a keresztényeket ellenségnek tekintik.

Arra a kérdésre, hogy az egyiptomi kormány elegendő lépést tett-e a Sínai-félszigeten élő kopt keresztények védelmében, Számir Kalil Számir elmondta, hogy nem tettek különösebb lépéseket, mert a kormánynak már éppen elég nehézsége van a Sínai-félsziget terroristáival, hogy megvédje tőlük saját katonáit. Kiemelte azonban azt a szép gesztust, hogy Iszmáilijában, a Szuezi-csatorna partján nemcsak az újprotestáns keresztények, de a muszlimok is befogadták a menekülőket.

A közelmúltban Kairóban, az al-Azhar Egyetem és szunnita központ által a Szabadság és állampolgárság címmel szervezett konferencián a főimám elítélte a Sínai-félszigeten a keresztények elleni újabb erőszakhullámot. Ezzel kapcsolatban Számir Kalil Számir hangsúlyozta, hogy a főimámnak ezt kell mondania, és szavai bizonyára őszinték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Sínai-félszigeten tud is tenni valamit.

A kairói konferenciára számos keresztényt is meghívtak, jelen voltak a közel-keleti pátriárkák is. Megfogalmaztak egy nagyon fontos alapelvet, mely szerint nem szabad különbséget tenni állampolgárok között vallási alapon. Vagy mindenki állampolgár, vagy nem létezik az ország. Ez egy hatalmas lépés lehetne előre, ha valóban komolyan veszik. Az „állampolgár” elismert fogalom Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában, amelyben nem tesznek különbséget vallási, nemi vagy más kritérium alapján. Jelenleg Egyiptomban azonban különbséget tesznek az örökösödés tekintetében, az iszlám rendszerben a nő felét örökli annak, amit a férfi, vagyis a fiútestvérei örökölnek. Ami a válást illeti, a férfiaknak joguk van elküldeni feleségüket egy egyszerű döntéssel. Az egyiptomi elnök két hete kérte hivatalosan, hogy töröljék el ezt a szabályt. Az al-Azhar szunnita központ ezt az indítványt elutasította, mondván, hogy ez a norma már a próféta idején is létezett, ezért nem lehet megváltoztatni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle