Szentté avatják VI. Pált és Romero érseket

2018. március 7. szerda 12:45

Ferenc pápa március 6-án kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, és engedélyezte 13 dekrétum közzétételét. A Szentatya VI. Pál és Romero érsek esetében is jóváhagyta a csodát, és elrendelte a szenttéavatási dekrétumok kibocsátását.

A tizenhárom új dekrétum közül hat csodás imameghallgatás, egy vértanúság és hat hősies erények elismerésére vonatkozik. A csoda VI. Pál és Romero érsek esetében is csoda egy megszülető élethez kötődik.

VI. Pált, aki 1963. június 21. és 1978. augusztus 6. között vezette az Egyházat, 2014. október 19-én, a család témájának szentelt különleges püspöki szinódus végén; Óscar Arnulfo Romero San Salvador-i érseket, a hit vértanúját 2015. május 23-án avatta boldoggá Ferenc pápa.

VI. Pál és Romero érsek egyszerre lesznek az Egyház szentjei, miután Ferenc pápa elrendelte a közbenjárásukra bekövetkezett csodákat elismerő dekrétumok kibocsátását. A szenttéavatási eljárások párhuzamosan zajlottak, szinte gondviselésszerűen egyszerre érték el a különböző állomásokat.

2017. október 26-án a Szentek Ügyeinek Kongregációja orvosi tanácsadó bizottsága mindkét esetben egyhangúlag igennel szavazott. Montini pápa közbenjárására egy veszélyeztetett terhesség végződött csodálatos módon egy egészséges kislány megszületésével; Romero érsek közbenjárását pedig azért kérték eredményesen, hogy egy hét hónapos várandós asszony – akinek terhessége alatt súlyos komplikáció lépett fel – és veszélyeztetett magzata életben maradjon.

2017. december 17-én a teológiai bizottság is pozitívan szavazott mindkét esetben, február 6-án pedig a kongregáció bíborosai és püspökei adtak szabad utat a szentté avatásnak rendes ülésükön.

VI. Pál pápa és a hit iránti gyűlöletből meggyilkolt vértanú püspök ügye tehát egyszerre kerül a május első felére várható konzisztórium elé, ahol a pápa hagyományoknak megfelelően kihirdeti a szentté avatás időpontját.

A lehetséges időpontok október 14., 21. vagy 28., az ifjúság témáját tárgyaló római püspöki szinódus vasárnapjai. Montini pápa esetében erősen indokolt ez a feltételezés, míg Romero érsek kanonizációjára egy másik időpont még valószínűbb: a 2019-es panamai ifjúsági világtalálkozó. Már korábban az ifjúsági világtalálkozó patrónusává választották Romero érseket, akinek személye reményt közvetít, nem csak a fiatalok számára.

A két szentté avatás megmutatja az irányt a jelen és a jövő Egyháza számára: a két szent életű ember ugyanazokban a távlatokban gondolkodott, és ezek a távlatok összhangban vannak a jelenlegi pápai tanítással. Nem titok az sem, hogy a brescai születésű pápa mindig szívén viselte a latin-amerikai kereszténység sorsát. Evangelii nuntiandi kezdetű, a zsinat szellemében írt apostoli buzdítása kétségtelenül ma is aktuális, ahogyan erre Ferenc pápa többször rávilágított.

A II. vatikáni zsinatot követően Latin-Amerikában újfajta tudatosság ébredt az Egyházban. A püspökök 1968-as medellíni általános konferenciája volt az első állomás, majd az Evangelii nuntiandi és a szintén VI. Pálhoz köthető Populorum progressio kezdetű enciklikákon át vezetett az út a latin-amerikai és karib-térségbeli püspöki konferenciák brazíliai Aparecidában tartott 2007-es találkozójáig. Ez a találkozó – mint ismeretes – hatással volt Ferenc pápa Evangelii gaudiumára is. Ennek a hosszú útnak részese volt Romero érsek is.

Egy olyan irányzat úttörője volt, amely éppen az aparecidai konferenciában találta meg később az igazolását. Szükség van egy másfajta Egyházra, és ez a másfajta Egyház lehetséges – vélte. Egy német újságíró kérdésére, miszerint a felszabadítás teológiáját veszi-e alapul, úgy nyilatkozott, hogy teológiai gondolkodása „ugyanaz, mint VI. Pál pápáé, ahogyan az Evangelii nuntiandiban kifejtette”. Az érsek naplójában részletesen leírta az utolsó audienciát Montini pápával: a pápa megszorította a jobb kezét, ő pedig mindkét kezével megfogta a pápáét, aki azt mondta neki: „Megértem, milyen nehéz a munkája, lehet, hogy nem értik meg, sok türelemre és erőre van szüksége…, de bátran haladjon előre, türelemmel, erővel, reménnyel.”

Nagy jelentősége van annak a ténynek is, hogy mindkettőjük szentté avatása valószínűleg olyan esemény keretében történik majd, amely a fiatalokról szól. Az idők jelei mindketten: a párbeszéd pápája, aki beteljesítette a II. vatikáni zsinatot, és a vértanú püspök, aki a zsinat Egyházának első nagy tanúságtevője: az Egyháznak egy olyan röppályáját jelzik, amelyről már nem lehet visszafordulni.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle