„Advent a Zemplén kapujában” – Ökumenikus készület a felvidéki Nagykaposon

2018. december 12., szerda | 9:56

Az idei advent is lelkiekben gazdag programokat kínál a Zemplén kapujában élőknek. Együtt várják az Üdvözítő születését a római katolikus, a görögkatolikus és a református hívek a felvidéki Nagykaposon.

December 2-án, advent első vasárnapján és vigíliáján Susko Mihály nagykaposi római katolikus esperes-plébános a szentmise elején megáldotta az adventi koszorúkat és gyertyákat, melyek hétről hétre a Megváltó születésének közeledtére hívják fel figyelmünket.

Ugyanezen a vasárnapon, délután a nagykaposi református templomban gyűltek össze a hívek, ahol ökumenikus áhítattal készítették szívüket a közelgő ünnepekre, majd a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus adventi koncertjét hallgatták meg. A városháza melletti adventi koszorún közösen gyújtották meg az első gyertyát.

Advent második vasárnapján a délelőtti szentmisében a gyermekek barátja, Szent Miklós látogatta meg a római katolikus híveket. A liturgiát a Schola Cantorum Cassoviensisnek, a kassai szeminaristák kórusának közreműködése tette még ünnepibbé. Ezt követően több órás szentségimádás keretében imádkoztak a hívek a velünk lévő Krisztushoz, elé helyezhették gondolataikat, örömüket és bánatukat, oltalmába ajánlották családtagjaikat.

Délután szintén a római katolikus templom adott helyet az ökumenikus áhítatnak. Susko Mihály esperes-plébános hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az ünnepben ne csak az ajándékok legyenek jelen, hanem felfigyeljünk a lényegre: Megváltó született! „A karácsony Jézus nélkül ugyanis olyan, mint az ünnep ünnepelt nélkül” – mutatott rá. A Schola Cantorum Cassoviensis adventi koncertet adott az egybegyűlteknek. A rossz időjárás miatt a második gyertyát ezúttal a városháza épületében gyújtották meg. A nagykaposi oktatási intézmények növendékei zenés műsorral működtek közre. 

Az Advent a Zemplén kapujában rendezvénysorozat jövő vasárnap, december 16-án a görögkatolikus templomban folytatódik ökumenikus áhítattal és az Ad Libitum Kamaraegyüttes adventi koncertjével.

Szöveg és fotó: Jeso Eszter, Nagykapos

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: ökumené, ünnepek
Vezető híreink – olvasta már?
megnyitja-kapuit-gyori-puspokvar-palotaszarnya
Megnyitja kapuit a győri Püspökvár palotaszárnya

Aki szívesen járna Boldog Apor Vilmos püspök és Szent II. János Pál pápa nyomában, érdemes ellátogatnia a győri Káptalandombra. Március 21-től újabb terek nyílnak meg: az érdeklődők minden csütörtökön csoportos vezetéssel betekintést nyerhetnek a Püspökvár palotaszárnyába és a kertbe is.

15:41
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44