Márton Áronra emlékeztek Kolozsváron

Külhoni – 2017. február 10., péntek | 17:42

Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 78. évfordulójához közeledve a boldog emlékű főpásztorra emlékeztek Magyarország kolozsvári főkonzulátusán február 8-án.

Köszöntőjében Mile Lajos főkonzul emlékeztetett a 2016-ra meghirdetett Márton Áron-emlékévre, amely igen széles körben ismertette és eljuttatta a főpásztor örökségét és tanítását szerte a nagyvilágba, ahol magyarok élnek. Illőnek nevezte, hogy az emlékév lezárása után is emlékezzünk a püspökre, éppen ezért munkatársaival együtt fontosnak tartották, hogy a kolozsvári főkonzulátus is helyet adjon egy ilyen eseménynek.

Az est során Kovács Sándor főesperes, plébános Márton Áronnal kapcsolatos személyes emlékeit idézte fel, kiemelve a püspök jóságát, ahogyan az emberekhez tudott fordulni, övéit figyelemmel kísérve és segítve, akár szenvedések árán is.

A megemlékezés egyben A Hegy című DVD-összeállítás bemutatója is volt. Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, mérnök ismertette alkotását, amelyet már közel huszonhárom éve kezdett Mihály József káplánnal, jelenlegi jobbágytelki plébánossal. A DVD-összeállítás három részből áll, öt és fél órát ölel fel: korabeli fényképeken, hangfelvételeken, egy rövid mozgóképen és a visszaemlékezéseken keresztül elevenedik meg a „Hegy”, vagyis Márton Áron püspök alakja.

A bemutató után Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója a múlt évben megjelent Márton Áron püspökről szóló kiadványokat ismertette és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, kiemelve, hogy azok megvásárlásával hozzájárulhatnak a szenttéavatási eljárás költségeihez.

A konzulátuson tartott megemlékezés a 78. évfordulóra való készület jegyében zajlott, ugyanis február 12-én, vasárnap Kolozsváron, a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében 17 órától Virt László szociológus, Márton Áron életpályájának egyik legjobb ismerője, kutatója tart előadást, amelyet ünnepi szentmise követ a Szent Mihály-templomban.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria