Mindszenty Józsefre és az ’56-os áldozatokra emlékeztek Bécsben

2017. október 25., szerda | 20:34

A hatvanegy évvel ezelőtt kitört 1956-os forradalomra, valamint Mindszenty József bíboros Bécsbe érkezésének 46. évfordulójára emlékeztek a bécsi Collegium Pazmanianumban október 23-án.

Az ünnepség a szokásoknak megfelelően szentmisével kezdődött. A szertartást Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrálta. Beszédében elmondta: a történelmi eseményekre való emlékezés nem nosztalgia a letűnt korok, hőstettek iránt, hanem a jelen számára fontos. Kötelességünk, hogy újból és újból felszínre hozzuk azokat az értékeket, melyeket őseink örökségként hagytak ránk. Feladatunk ezt megőrizni és továbbadni a jövő generációi számára.

Bosák Nándor kiemelte: október 23-a több történelmi eseményt is felölel. Liturgikus szempontból Kapisztrán Szent János emléknapját ünnepeli az Egyház, aki 1456-ban Nándorfehérvárnál a keresztes csapatokkal Hunyadi János segítségére sietett; közös erővel sikerült visszaverniük a török ostromlókat. Abban az időben is jelentős veszély fenyegette az európai kontinens keleti-délkeleti részét. A korabeli népek közös összefogással síkra szálltak keresztény értékeik, hazájuk védelmében – sikerrel. A győzelem emlékét őrzi a déli harangszó is, amelyet a harcolók buzdítására rendelt el III. Callixtus pápa még az ostrom előtt.

Ugyanezen a napon emlékezünk az 1956-os hősökre, akik századokkal korábban élt őseikhez hasonlóan egy elnyomó rendszerből próbáltak kitörni. A szocialista ideológia ellenében kemény harcot kellett vívniuk, ezért bármilyen áldozatra készek voltak. Így tett Mindszenty József esztergomi bíboros, hercegprímás is, akit előbb a nyilas, majd az ateista, kommunista rendszer félre akart állítani az útból. A bíboros állhatatosan, kitartó hősiességgel állt helyt ezekben az években, a meghurcoltatás és a börtön évei után is Egyháza, országa, népe szolgálatában. 1971-ben végül rákényszerült, hogy elhagyja hazáját, és ezt követően életének, szolgálatának utolsó állomáshelye Bécsben a Pázmáneum lett. Felmentése után a világ minden magyarlakta országát felkereste, és meglátogatta a híveket.

Bosák Nándor a hazaszeretetet a tízparancsolat összefüggésrendszerébe helyezve elmondta: a negyedik parancsolat – „Atyádat és anyádat tiszteld” – különösképpen összeforr az őseink által megalkotott, megvédett, továbbadott örökség, értékek tiszteletével. Felelevenítette, hogy Szent II. János Pál pápa, amikor egy alkalommal megkérdezték tőle, hogyan definiálná a hazát, válaszában a negyedik parancsolatot idézte, hiszen a haza apáink és anyáink tisztelete. A haza elődeink örökségének tisztelete a jelenben. A haza a mi otthonunk. Az a föld, ahol élünk, amelyet munkálunk, amelyet gyermekeinknek, a jövőnek hátrahagyunk. Ez kötelez is: nem tékozolhatjuk el azt az örökséget, amiért oly sokan készek voltak életüket is áldozni. Feladatunk a jelenben sem kisebb, mint elődeinké volt akkor. Istenre tekintve, a haza és az emberek szolgálatában helyt állva, nekünk is tovább kell adnunk azt az örökséget, amelyet kaptunk – tette hozzá a nyugalmazott püspök.

A szentmisét követően megkoszorúzták a Pázmáneum földszintjén elhelyezett Mindszenty-emléktáblát. A rendezvény házigazdája, Varga János, a Collegium Pazmanianum rektora köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Perényi János bécsi magyar nagykövet Mindszenty József bíboros legfontosabb állomáshelyeiről, megpróbáltatásairól, helytállásáról beszélt, hangsúlyozva a hercegprímás állhatatosságát, hiszen megalkuvás nélkül népének szolgálatában állt. Nem tudták megrendíteni küldetéstudatát semmilyen módszerrel. Perényi János örömének adott hangot, hogy a bíboros boldoggáavatási ügye jó úton halad, és remélhetőleg mihamarabb a boldogok sorában tisztelhetjük őt. A Mindszenty boldoggá avatásáért mondott könyörgés után a nagykövet, valamint Wurst Erzsébet, a Kaláka-Club elnöke, továbbá az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége nevében Sass Judit igazgató, a Collegium Pazmanianum nevében pedig Varga János rektor helyezett el koszorút az emléktáblánál. A rendezvény a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Forrás: Cseh Csaba, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Fotó: Czyzyk László

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: megemlékezés
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle