Határkeresztek – Fotókiállítás nyílt az Egri Érseki Palotában

2018. július 6. péntek 16:37

Határkeresztekről készült fotókból nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban nyílt kiállítás július 3-án.

Az alkotó, Bugyi László Guriga fotós gyerekkora óta nagy csodálattal tekintett a szántóföldeken állított keresztekre, felnőttként pedig bejárta a Jászságot, hogy a lehető legtöbbet dokumentáljon belőlük.

„Ami komolyabb, régi érték, azt szinte mind az egyház hozta létre. Az épített, művészeti örökség ezt mutatja. A kereszteket általában családok emeltették a földjük valamely sarkában, s sokhelyütt még ma is karbantartják, díszítik” – nyilatkozta a fotós.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár tartott előadást. Beszédében kiemelte, a határkeresztek nemcsak kulturális hanem szellemi örökségek is egyben. A mezőkön állított feszületek olyan igazodási, tájékozódási pontok, amelyek fizikailag is és lelkileg is irányt mutatnak számunkra, hiszen Istenhez vezetnek minket.

A kiállítás augusztus 20-áig tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

2018. július 21. szombat
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 6,30–34)

2018. július 21. szombat