Határkeresztek – Fotókiállítás nyílt az Egri Érseki Palotában

2018. július 6. péntek, 16:37

Határkeresztekről készült fotókból nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban nyílt kiállítás július 3-án.

Az alkotó, Bugyi László Guriga fotós gyerekkora óta nagy csodálattal tekintett a szántóföldeken állított keresztekre, felnőttként pedig bejárta a Jászságot, hogy a lehető legtöbbet dokumentáljon belőlük.

„Ami komolyabb, régi érték, azt szinte mind az egyház hozta létre. Az épített, művészeti örökség ezt mutatja. A kereszteket általában családok emeltették a földjük valamely sarkában, s sokhelyütt még ma is karbantartják, díszítik” – nyilatkozta a fotós.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár tartott előadást. Beszédében kiemelte, a határkeresztek nemcsak kulturális hanem szellemi örökségek is egyben. A mezőkön állított feszületek olyan igazodási, tájékozódási pontok, amelyek fizikailag is és lelkileg is irányt mutatnak számunkra, hiszen Istenhez vezetnek minket.

A kiállítás augusztus 20-áig tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek