Határkeresztek – Fotókiállítás nyílt az Egri Érseki Palotában

2018. július 6. péntek 16:37

Határkeresztekről készült fotókból nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban nyílt kiállítás július 3-án.

Az alkotó, Bugyi László Guriga fotós gyerekkora óta nagy csodálattal tekintett a szántóföldeken állított keresztekre, felnőttként pedig bejárta a Jászságot, hogy a lehető legtöbbet dokumentáljon belőlük.

„Ami komolyabb, régi érték, azt szinte mind az egyház hozta létre. Az épített, művészeti örökség ezt mutatja. A kereszteket általában családok emeltették a földjük valamely sarkában, s sokhelyütt még ma is karbantartják, díszítik” – nyilatkozta a fotós.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár tartott előadást. Beszédében kiemelte, a határkeresztek nemcsak kulturális hanem szellemi örökségek is egyben. A mezőkön állított feszületek olyan igazodási, tájékozódási pontok, amelyek fizikailag is és lelkileg is irányt mutatnak számunkra, hiszen Istenhez vezetnek minket.

A kiállítás augusztus 20-áig tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök