Határkeresztek – Fotókiállítás nyílt az Egri Érseki Palotában

2018. július 6. péntek 16:37

Határkeresztekről készült fotókból nyílt kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban nyílt kiállítás július 3-án.

Az alkotó, Bugyi László Guriga fotós gyerekkora óta nagy csodálattal tekintett a szántóföldeken állított keresztekre, felnőttként pedig bejárta a Jászságot, hogy a lehető legtöbbet dokumentáljon belőlük.

„Ami komolyabb, régi érték, azt szinte mind az egyház hozta létre. Az épített, művészeti örökség ezt mutatja. A kereszteket általában családok emeltették a földjük valamely sarkában, s sokhelyütt még ma is karbantartják, díszítik” – nyilatkozta a fotós.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár tartott előadást. Beszédében kiemelte, a határkeresztek nemcsak kulturális hanem szellemi örökségek is egyben. A mezőkön állított feszületek olyan igazodási, tájékozódási pontok, amelyek fizikailag is és lelkileg is irányt mutatnak számunkra, hiszen Istenhez vezetnek minket.

A kiállítás augusztus 20-áig tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd