Megjelent az Új Ember 2018. február 4-i száma

Kultúra – 2018. február 2., péntek | 10:40

Az Új Ember ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik, majd a 9. oldalon folytatódik a katolikus pedagógia megújításáról, az érzelmi intelligenciát is fejlesztő nevelésről szóló kerekasztal-beszélgetésünk, melyben bemutatjuk a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatóságának kezdeményezését. Csáki Tibor főigazgatót, Uzsalyné Pécsi Rita pedagógiai igazgatót és Puskás Balázs főigazgató-helyettest kérdeztük.

Az ökumenikus imahét lezárultával beszámolunk arról, hogy január 28-án keresztény–zsidó imaórát tartottak a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, ahol Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Frölich Róbert országos főrabbi elmélkedése után a különböző keresztény felekezetek képviselői mondtak imádságot.

Szintén az első oldalon kezdődik tudósításunk a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj átadásáról. Az elismerést idén Hajdu Noémi, az MTVA munkatársa, televíziós szerkesztő kapta. A díjat Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke adta át.

A 2. oldalon folytatódik Ferenc pápa katekézise a szentmiséről, valamint közöljük a Szentatyának az ökumenéről megfogalmazott gondolatait, amelyeket január 25-én, Szent Pál apostol megtérésének ünnepén a Szent Pál-bazilikában megtartott esti dicséret alkalmával mondott.

A 3. oldalon folytatódik összefoglalónk a keresztény–zsidó imaóráról. Emellett tudósítást közlünk az Avilai Szent Teréz A belső várkastély című művét mint a lelki élet modelljét bemutató előadás-sorozat legutóbbi alkalmáról, melyen Béri Renátó kármelita szerzetes és Baráth Évi mentálhigiénés szakember a valódi istenkapcsolatot a vallásosság torz megnyilvánulásaival állítják szembe.

A Tanítás és lélek oldalon többek között a hétköznapok lelkiségéről olvashatunk Füzes Ádám atya Szentírás-magyarázatában, valamint megismerhetjük Miki Szent Pál és társai, a japán vértanúk életét, tanúságtételét.

Az 5. oldalon Átistenülés és emberi méltóság címmel a teológiai tanárok budapesti konferenciájáról közlünk összefoglalót. Ugyanitt adunk hírt arról, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban január 22-én bemutatták a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején című tanulmánykötetet.

Az Egyház rovatban riportban számolunk be arról, hogy Boldog Özséb halálának 748. évfordulójára emlékeztek a pálos szerzetesek Márianosztrán, a Magyarok Nagyasszonya-bazilikában. Az ünnepi szentmise celebránsa és szónoka Beer Miklós váci püspök, pálos konfráter volt.

Hírt adunk arról, hogy Székely János szombathelyi megyéspüspök január 22-én első alkalommal adta át a Szombathelyi Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat. Az elismerést Széll Kálmán nyugalmazott aneszteziológus főorvos vehette át Körmenden.

Kitekintő rovatunkban többek közt arról olvashatnak, hogy a pápa által jóváhagyott vatikáni dekrétumban ismerték el a hitükért meggyilkolt algériai trappista szerzetesek és a moldvai csángó Antal Veronika vértanúságát. A ferences harmadrendi Antal Veronika tisztaságát védve, kezében rózsafüzérrel halt meg, a rajta erőszakot tenni akaró fiú negyvenkét késszúrással ölte meg őt.

A 8. oldalon közlünk bővebb tudósítást a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj átadásáról, valamint a  bakonybéli monostor felújításáról és turisztikai fejlesztéséről.

A 9. oldalon olvashatják a címoldalról induló kerekasztal-beszélgetést a katolikus pedagógia megújításáról, az érzelmi intelligenciát is fejlesztő nevelésről, amelyet a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatósága kezdeményezett.

A 11. oldalon  a Márialigeti Kristóffal, a budapesti Piarista Gimnázium testnevelőtanárával készült interjúnkat olvashatják. A tanár  háromezer jelentkező közül jutott el a tízfős döntőig a TV2 népszerű Ninja Warrior ügyességi vetélkedőjében. A negyedik kihívásig kitartott, mindössze hárman előzték meg.

Ezen az oldalon jelent meg cikkünk a tíz éve működő Iránytű hivatástisztázó műhelyről.

A Mozaik rovatban hírt adunk a Ternyák Csaba egri érsek által alapított Egri Érseki Fiúkórus Sanghajban aratott sikeréről, a Szent II. János Pál pápa emlékére megrendezett papi síversenyről, valamint a perselypénz bankkártyával történő fizetésének lehetőségéről egy párizsi templomban.

Mértékadó kulturális mellékletünkben e héten a Petőfi Irodalmi Múzeum Kassák Lajos életművét bemutató tárlata kerül a fókuszba.

Guitman Barnabás Hit, hatalom, humanizmus című könyvét Bodnár Dániel mutatja be. A kötet történész szerzője közel két évtizede foglalkozik a felső-magyarországi szabad királyi városok, elsősorban az egykori Sáros vármegyei Bártfa 16. századi történelmével, ezen belül pedig annak egyik legkiválóbb szülötte, Leonhard Stöckel életével, munkásságával. Stöckel Wittenbergben Philipp Melanchthon tanítványa volt.

A Retro rovatban a hetvenöt évvel ezelőtt született hírmondó-dalnokra, Cseh Tamásra emlékezünk.

A Nézőtér rovatban Paksa Balázs a Floridai álom című filmet elemzi, Baranyai Béla pedig a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotást, amely  számos díjat kapott az idei Golden Globe-on.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon segítségével megismerhetjük Budakalász és környéke madárvilágát.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria