Megjelent az Új Ember 2018. január 28-i száma

Kultúra – 2018. január 26., péntek | 13:15

Az Új Ember ez évi negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon beszámolunk az Árpád-házi Szent Margit emlékére megtartott szentmiséről, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás celebrált a Margit-szigeten.

Az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletéről szóló tudósításunk is a címlapon kezdődik, valamint innen indul a preevangelizációt szolgáló Alphát bemutató riportunk és a kilencvenöt éves Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetessel készült interjúnk is.

A 2. oldalon folytatódik Ferenc pápa katekézise a szentmiséről, valamint híreket közlünk a Szentatya közelmúltbeli, dél-amerikai útjáról.

A 3. oldalon folytatódik tudósításunk a Margit-szigeti szentmiséről, illetve riportunk az óbudai Alphát bemutató napról.

A Tanítás és lélek oldalon Török Csaba elmélkedik Isten mindenhatóságáról, a Görögkatolikus rovatban a tékozló fiú példázatával folytatódik az előkészület a nagyböjtre.

Az 5. oldalon beszámolót olvashatnak az ökumenikus imahét egyik programjáról, amelyen az úrvacsoráról volt szó, azaz az Eucharisztia misztériumának megközelítéséről a keresztény felekezetek részéről.

Ezen az oldalon kapott helyet összefoglalónk a Misszió Tours és a Máv-Start Zrt. együttműködésében megvalósuló idei vonatos zarándoklatokról, amelyek többek közt Csíksomlyóra, Częstochowába és 2018-ban először Međugorjéba is indulnak. A zarándokutakat ismertető sajtótájékoztatón felszólalt Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is.

Az Egyház rovatban szintén helyet kap az ökumené témája. Az imahetet nyitó istentiszteletet a Szent István-bazilikában rendezték meg, és az idei évtől ez a nap az üldözött keresztényekért való imádság napja is egyben.

Beszámolunk a Boldog Apor Vilmos emlékére megtartott győri szentmiséről, köszöntjük Kállay Emil piarista szerzetest 89. születésnapja alkalmából, valamint ismertetjük az idei csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, többek közt hírt adunk arról, hogy Marian Waligóra częstochowai pálos házfőnök lesz a búcsúi mise szónoka.

A rovatban még tudósítást közlünk a budapesti Nem adom fel Kávézóban megtartott beszélgetős estről, amelynek vendége Beer Miklós váci megyéspüspök volt.

A 8. oldalon a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány beszámolóját olvashatják arról, hogy minden bizonnyal csoda történt egy gyermek születése kapcsán magyar ferences vértanúk közbenjárására. Ezen az oldalon kapott helyet Székely János szombathelyi megyéspüspök a családok küldetéséről szóló előadásának összefoglalója.

A 9. oldalon adjuk közre a kilencvenöt éves Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetessel készült születésnapi interjúnkat.

A 11. oldalon többek közt a Kínában és Németországban történt templomrombolások okairól, hátteréről közlünk híreket.

A Mozaik rovatban hírt adunk arról, hogy Ferenc pápa dél-amerikai apostoli útjára indulva, a Chile felé tartó repülőgépen különös, egyben megrázó ajándékot adott a sajtó munkatársainak: egy-egy fényképet, amely Nagaszakiban készült a bombatámadás után. A fotó egy kisfiút ábrázol, amint a hátán cipeli halott kistestvérét.

Ezen az oldalon adunk tájékoztatást arról, hogy Jim Caviezel (a Passió című nagysikerű film főszereplője) új, Szent Pálról szóló alkotását népszerűsíti. Legutóbb több ezer diák előtt tett tanúságot a hitéről Chicagóban.

* * *

A Mértékadó kulturális mellékletünkben az e heti vezető téma a magyar hadifoglyok élete az I. világháborúban a Budapesti Történeti Múzeum január végéig megtekinthető aktuális kiállítása alapján.

A Műterem rovatban hírt adunk arról, hogy a pesti ferencesek a bajor származású, 1727-ben Budán letelepedett festőművész és aranyozó mester, Sebastian Stettner Szűz Mária és Szent József eljegyzése című oltárképének visszavásárlására gyűjtenek. Az oltárkép sorsáról és a festőművészről Pallós Tamás gyűjtött össze különleges részleteket.

Jézus és önmagunk megismerése felé vezet Bodnár Dániel könyvajánlója Gyökössy Endre zarándokkötetéről.

Búcsúzunk Szilárdfy Zoltán székesfehérvári egyházmegyés paptól, művészettörténésztől Bihari Puhl Levente festőművész gondolataival. Fekete Istvánra emlékezik Bodó Imre, az író hagyatékát gondozó dombóvári múzeum alapítója.

A Nézőtér rovatban Baranyai Béla elmélkedik a szekularizáció skandináv kórképéről, a Dániában született norvég filmrendező, Joachim Trier legújabb filmje, a Thelma ürügyén.

A Természetrajz rovatban pedig a téli belváros utcáit járva Schmidt Egont kísérhetjük el egy kis madárlesre.


Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.


Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria