Megjelent az Új Ember október 1-jei száma

Kultúra – 2017. szeptember 29., péntek | 18:02

Az Új Ember ez évi negyvenedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember október 1-jei számának címlapján a katolikus börtönlelkészek veszprémi találkozójáról olvashatunk. A találkozó napján Márfi Gyula veszprémi érsek fogvatartottakat bérmált.

Ferenc pápa megújította a II. János Pál-intézetet, amely a család és a házasság kérdéseivel foglalkozik – erről közlünk cikket a második oldalon, és ugyanitt folytatódik a Szentatya katekézissorozata is.

Tanítás és lélek rovatunkban a vasárnapi evangélium magyarázata mellett többek közt folytatódik Sztankó Attila eucharisztikus világkongresszusra felkészítő sorozata is.

Lapunkban tudósítást közlünk a krakkó-auschwitzi ifjúsági zarándoklatról, amelyet a Szent Egyed közösség szervezett.

Hazai híreink közt olvashatnak az egri Fájdalmas Anya-búcsúról, melynek alkalmából Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét. Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a felújított Tours-i Szent Márton- (és Flüei Szent Miklós-) plébániatemplomot Budapest Vizafogó városrészében, és a főpásztor búcsúi szentmisét mutatott be a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Arról is tudósítunk, hogy telt házzal indult el a szentségimádás iskolája a budapest-városmajori Jézus Szíve-templomban.

Külhoni híreink rovatunkban hírt adunk arról, hogy szeptember 16-án a Nyitra melletti Alsóbodokon örök nyugalomra helyezték a felvidéki mártír politikus, Esterházy János hamvait.

Külföldi híreink közt olvashatnak szír ortodox egyházi vezetők magyar állampolgársági esküjéről, illetve arról, hogy a Szentszék ratifikálta az atomfegyvereket betiltó egyezményt.

Család rovatunkban a máriapócsi cigánybúcsúról és a máriaremetei nemzeti zarándoklatról számolunk be e héten.

Idén ünnepli létrejöttének huszadik évfordulóját a Katolikus Pedagógiai Intézet (korábban Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet). Ez alkalomból interjút készítettünk Tokár Imre János ferences szerzetessel, az intézet vezetőjével.

Ugyanezen az oldalon a napi rutinról és a munkakedvről szól Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írása.

Papi arcéleket bemutató Villanófény című sorozatunkban a 11. oldalon a győri egyházmegyés, aranymisés Németh László általános helynököt mutatjuk be. Itt köszöntjük Temesvári Károly Benedek pálos szerzetest is örökfogadalmának ötvenéves jubileuma alkalmából.

Mozaik összeállításunkban ismertetjük az ördögűző Amorth atyáról szóló dokumentumfilmet, amelyet szeptember elején a velencei nemzetközi filmfesztiválon mutattak be, valamint beszámolunk arról, hogyan fogadták a kaposváriak a hajléktalan Jézus szobrát, amely április 11-én a fővárosból indult országjáró körútra.

Kulturális mellékletünkben, a Mértékadóban interjút olvashatnak Bíró Dániel bloggerrel, ismert és elfeledett magyar világjárókról Kőrösi Csoma Sándortól Baktay Ervinig. A Műterem rovatban a Hegyvidék Galériában kiállító tizenhat kortárs magyar művész tárlatát mutatjuk be. Jegyzetet olvashatnak a száz éve született Szabó Magdáról, a filmes rovatban pedig Paksa Balázs tekint vissza a nyári moziszezonra. Mellékletünkben folytatódik Schmidt Egon természetjáró sorozata.


Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria