Megjelent az Új Ember október 29-i száma

Kultúra – 2017. október 27., péntek | 11:41

Az Új Ember ez évi negyvennegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címlapon kezdődik riportunk a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont bátor vállalásáról, a menekült gyermekek befogadásáról. A riportban az igazgatónő, a programban részt vevő tanárok és gyermekek mondják el tapasztalataikat.

Tudósítást közlünk a katolikus–református párbeszéd jegyében megtartott disputáról, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás és Bogárdi Szabó István református püspök folytatott Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában, valamint közzétesszük a kelet-közép-európai püspökök találkozóján elfogadott zárónyilatkozatot.

Mindenszentek ünnepére és halottak napjára Ferenc pápa gondolataival és Arany János egyik sírversével készülünk.

Lapunk 2. oldalán megosztjuk Ferenc pápa gondolatait, és közöljük az általa mondottakat a halálbüntetésről, az éhezés, a klímaváltozás, valamint a társadalmi konfliktusok világméretű problémáiról, összefüggéseiről.

Nézőpont rovatunk ezúttal a „belső várkastély” titkai, azaz a misztika, az istentapasztalat útjairól szól Béri Renátó karmelita szerzetes és Baráth Évi mentálhigiénés szakember tolmácsolásában Avilai Szent Teréz műve alapján.

A Kávéházi esték Tóni atyával című programsorozat legutóbbi alkalmán Vecsei H. Miklós színész volt a vendég. Tudósításunkban az ő vallomását olvashatják a színházról és életének eddigi fontos döntéseiről.

Tanítás és lélek rovatunkban a 4. oldalon a biblikus és a liturgikus jegyzet mellett ismertetjük Szent Marcell vértanú életét, és ugyanitt közöljük Ivancsó István görögkatolikus teológus Sírok között című, halottak napjára szóló írását.

Az 5. oldalon tudósításokat olvashatnak a Kalocsán megtartott kanonoki eskütételről, a görögkatolikusok nagyváradi zarándoklatáról, valamint Csókay Károly jezsuita szerzetes elismeréséről, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének miskolci csoportja kezdeményezett.

Egyház rovatunkban többek közt hírt adunk a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász létrejöttének 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hagyományos Pázmány-napjáról, az iskolaigazgatók találkozójáról Egerben, valamint a szülők és a jegyesek megszólításának lelkipásztori lehetőségeiről. Ez utóbbi témáról Udvardy György püspök beszélt Mohácson.

A 8. oldalon Varga László kaposvári megyéspüspök gondolatait olvashatják, melyeket egy javítóintézetben tett látogatása alkalmával mondott a fiataloknak. Közzétesszük Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök beszédét is, amely a Hajdú-Bihar megyei Furta község Szent László-templomában hangzott el.

Ezen az oldalon kapott helyet Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató jegyzete is az ünnepről és az ünneplésről.

Párbeszéd rovatunkban, a 9. oldalon olvashatnak bővebben a Patrona Hungariae Iskolaközpont bátor vállalásáról, a menekült gyerekek befogadásáról, ennek tapasztalatairól.

A 11. oldalon folytatódik a katolikus–református párbeszédet ismertető írásunk, és ugyanitt kapott helyet Villanófényben című rovatunk is, amelyben a váci egyházmegyés Farkas László plébános beszél a hivatásáról.

Mozaik oldalunkon többek közt visszatekintünk az október derekán immár tizedik alkalommal megrendezett országos önkéntes akcióra, a „72 óra kompromisszumok nélkül” elnevezésű programra.

Kulturális mellékletünkben, a Mértékadóban Mészáros Ákos ajánlja és ismerteti a nyolcvanéves Korniss Péter fotóművész jubileumi kiállítását a Nemzeti Galériában. A hagyományos paraszti világ jelenetei, erdélyi életképek, az 1970-es évek ingázóiról készült riportfotó-sorozat, a jelenben továbbélő múlt (erdélyi asszonyok Budapesten) pillanatfelvételei láthatók az életműtárlaton.

A Hazanéző rovatban „a magyar Genfbe”, azaz Debrecenbe kalauzoljuk olvasóinkat a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla tallózik a mesterséges intelligencia jövőjével foglalkozó filmek palettáján, és sorra veszi az ember és a gép kapcsolatából adódó lehetséges problémákat, az emberiség előtt álló kihívásokat. A téma kifejtése során nem maradhatott el a Szárnyas fejvadász című mozifilm folytatásának kritikája sem.

Még mindig a filmeknél maradva Hajnal Gergely ajánlója a november elején sorra kerülő „régi idők mozijáról” szól: a Filmarchívum szervezésében az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Francia Intézetben és a Corvin moziban láthatjuk többek közt a száz esztendeje született Fábri Zoltán restaurált filmklasszikusait.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria