Stettner Sebestyén szentképfestő kiállítása a Várban

2013. november 16. szombat, 12:19

Stettner Sebestyén 18. századi, bajor származású budai szentképfestő oltárképeiből látható szombattól kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum Metszettárában.

A Szabadkai Városi Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) közös tárlatán a maga korában megbecsült, ám mára elfeledett barokk festő ma ismert műveit mutatják be.

Stettner Sebestyén (1699-1758) bajor származású aranyozó- és festőművész 1727-ben telepedett meg Budán. Háza ma is áll az Országház utca 18-ban. Itáliai hatásokat tükröző oltárfestői tudását főként a nagyobb városokban kamatoztatta, főbb művei a szegedi plébániatemplomban, a szabadkai, pesti, nagykanizsai, kalocsai és esztergomi ferences templomban találhatók - olvasható a BTM honlapján. 

A kiállított festmények közül Szent Anna a pesti ferences templom mellékoltárképe, Szent Mihály arkangyal a szabadkai ferencesek templomának egykori főoltárképe, Szent Borbála megdicsőülése pedig az egykori szegedi Dömötör-templom főoltárának középképe, amely ismeretlen körülmények között a kecskeméti piarista templomba került.

Stettner Sebestyén 1738-39-ben készítette el a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző barokk oltárfestményeit, amelyek közül most bemutatják a Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképeket is.

A tárlat kurátora Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora, ő kutatta fel Stettner Sebestyén munkáit és restaurálta azokat. A nevéhez kötődik a régi szabadkai városháza történelmi arcképcsarnokának restaurálása is.

A budai szentképfestőről olvasni lehet Korhecz Papp Zsuzsanna Újjászületés című, restaurálási, egyházművészeti és kultúrtörténeti képes tanulmányokat tartalmazó könyvében is.

A kiállítás 2014. január 15-ig látható.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda