Stettner Sebestyén szentképfestő kiállítása a Várban

2013. november 16., szombat | 12:19

Stettner Sebestyén 18. századi, bajor származású budai szentképfestő oltárképeiből látható szombattól kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum Metszettárában.

A Szabadkai Városi Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) közös tárlatán a maga korában megbecsült, ám mára elfeledett barokk festő ma ismert műveit mutatják be.

Stettner Sebestyén (1699-1758) bajor származású aranyozó- és festőművész 1727-ben telepedett meg Budán. Háza ma is áll az Országház utca 18-ban. Itáliai hatásokat tükröző oltárfestői tudását főként a nagyobb városokban kamatoztatta, főbb művei a szegedi plébániatemplomban, a szabadkai, pesti, nagykanizsai, kalocsai és esztergomi ferences templomban találhatók - olvasható a BTM honlapján. 

A kiállított festmények közül Szent Anna a pesti ferences templom mellékoltárképe, Szent Mihály arkangyal a szabadkai ferencesek templomának egykori főoltárképe, Szent Borbála megdicsőülése pedig az egykori szegedi Dömötör-templom főoltárának középképe, amely ismeretlen körülmények között a kecskeméti piarista templomba került.

Stettner Sebestyén 1738-39-ben készítette el a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző barokk oltárfestményeit, amelyek közül most bemutatják a Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképeket is.

A tárlat kurátora Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora, ő kutatta fel Stettner Sebestyén munkáit és restaurálta azokat. A nevéhez kötődik a régi szabadkai városháza történelmi arcképcsarnokának restaurálása is.

A budai szentképfestőről olvasni lehet Korhecz Papp Zsuzsanna Újjászületés című, restaurálási, egyházművészeti és kultúrtörténeti képes tanulmányokat tartalmazó könyvében is.

A kiállítás 2014. január 15-ig látható.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle