Stettner Sebestyén szentképfestő kiállítása a Várban

2013. november 16. szombat 12:19

Stettner Sebestyén 18. századi, bajor származású budai szentképfestő oltárképeiből látható szombattól kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum Metszettárában.

A Szabadkai Városi Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) közös tárlatán a maga korában megbecsült, ám mára elfeledett barokk festő ma ismert műveit mutatják be.

Stettner Sebestyén (1699-1758) bajor származású aranyozó- és festőművész 1727-ben telepedett meg Budán. Háza ma is áll az Országház utca 18-ban. Itáliai hatásokat tükröző oltárfestői tudását főként a nagyobb városokban kamatoztatta, főbb művei a szegedi plébániatemplomban, a szabadkai, pesti, nagykanizsai, kalocsai és esztergomi ferences templomban találhatók - olvasható a BTM honlapján. 

A kiállított festmények közül Szent Anna a pesti ferences templom mellékoltárképe, Szent Mihály arkangyal a szabadkai ferencesek templomának egykori főoltárképe, Szent Borbála megdicsőülése pedig az egykori szegedi Dömötör-templom főoltárának középképe, amely ismeretlen körülmények között a kecskeméti piarista templomba került.

Stettner Sebestyén 1738-39-ben készítette el a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző barokk oltárfestményeit, amelyek közül most bemutatják a Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképeket is.

A tárlat kurátora Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora, ő kutatta fel Stettner Sebestyén munkáit és restaurálta azokat. A nevéhez kötődik a régi szabadkai városháza történelmi arcképcsarnokának restaurálása is.

A budai szentképfestőről olvasni lehet Korhecz Papp Zsuzsanna Újjászületés című, restaurálási, egyházművészeti és kultúrtörténeti képes tanulmányokat tartalmazó könyvében is.

A kiállítás 2014. január 15-ig látható.

MTI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
tizenkilencedik-alkalommal-kerestek-szent-erzsebet-utodat
Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.

22:55
iden-rolla-janos-hegedumuvesz-vehette-at-szent-marton-dijat-pannonhalman
Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat.

19:50