Az én papom: Horváth András

2017. május 27., szombat | 19:58

„Az én papom” kampányunkra szeretettel várjuk olvasóink írásait 500–2000 karakter terjedelemben, jó minőségű fotóval (jpg formátumban). Ezúttal a nagybajomi plébánia kormányzóját, Horváth Andrást mutatja be egykori gimnáziumi osztálytársa, Fábics István.

Horváth András nagybajomi plébániai kormányzó, kaposvári egyházmegyés pap.

Történt, hogy a nagykanizsai Piarista Gimnáziumban, ahol osztálytársak voltunk, az órarendbe épített szerdai misén az ének-zene tanár, aki egyházzenész is, nem tudott jelen lenni, ezért egy nagyon kedves helyettes tanárnő vezette az éneket a misén. Meghitt, kissé unott és a közelgő ebéd miatt dekoncentrált állapotunkat hirtelen megtörte egy félresikerült „Sanctus, sanctus” intonáció. Meglepett minket, mosolyt csalt az arcunkra, de ebben meg is állt az eset. Azonban az alkalmi kántor újra nekikezdett, és próbálkozott az énekléssel, egészen addig, míg mi hangos nevetésben törtünk ki. Nehezítette a helyzetünket, hogy egy templomnyi középiskolás diák paskolta a padokat kacagva, és mi ezzel a félelmetes tömeggel néztünk vakmerően farkasszemet. A nevetés egy pillanatában az oltárról szigorú osztályfőnökünk ránk förmedt: „húzzunk be” a sekrestyébe. Mi így is tettünk sebtében, és annyira nem is bántuk, mert így ki tudtuk adni magunkból a fesztítő nevetést, és kiszabadultunk a helyzet fogságából. Tartottunk a piarista osztályfőnökünk szigorú szavaitól a mise végén, de felszabadultunk, amikor elmondta, hogy azért küldött ki minket, hogy ne fokozzuk benne a nevetési ingert.

András 2012 óta pap, a kaposvári székesegyházban szentelték fel. Középiskolai osztálytársam, legjobb barátom kiművelt egyházzenész atya, együtt végeztük a Harmat Artúr Központi Kántorképzőt, budapesti tanulmányaink alatt öt évig énekeltünk a Budapesti Vándor Kórusban. András atya liturgikus érzéke, zenei igényessége és képzettsége mindenkor széppé, igényessé teszi a liturgiát, bárhová is megy. Sokunkat a szentmise hagyományos, alkalomhoz illő Szent vagy, Uram!-énekei közelebb visznek Istenhez, és segítenek megmaradni hűségben; a szertartásokat András atya mindig örömet, jókedvet sugárzóan vezeti. Szolgálatára Isten áldását kérem.

Fábics István

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle