Az én papom: Keresztes Andor

2017. április 12., szerda | 19:57

„Az én papom” kampányunkra szeretettel várjuk olvasóink írásait 500–2000 karakter terjedelemben, jó minőségű fotóval (jpg formátumban). Ezúttal a máriagyűdi kegyhely igazgató-plébánosát, Keresztes Andort mutatjuk be, akiről Szabó Balázs írt szerkesztőségünknek Siklósról.

Andor atyát egy erdélyi zarándoklat során sikerült megismernünk, közvetlensége, hite egyből megfogott minket. Akkor Tolnán volt plébános, ahol többször meglátogattuk, illetve volt szerencsénk Siklóson is vendégül látni több alkalommal.

Időközben Beremendre került, ahol folyamatosan alkotott, megtöltötte a templomokat szerető hívekkel. Jó volt látni, hogy egy pap a középpontba kerül, mindenkihez van egy kedves szava, nyitott, segítőkész, őszinte ember.

Amikor bejelentette, hogy Máriagyűdre kerül, könnyezett a templomban mindenki, „siratta” az atyát. Ő akkor is higgadtan beszélt, és azt kérte, hogy szeressék az utódját annyira, mint ahogy őt szerették. Megköszönte az elmúlt hat évet, amely során folyamatosan csak jót kapott, és remélte, hogy viszont is sikerült valamit adni.

Püspök úr a háttérből biztos látta azt a teljesítményt, ami arra sarkallta, hogy kinevezze a kegyhely élére plébánosnak.

Andor atya a szombathelyi premontreieknél érettségizett, teológiai tanulmányait Óbudán kezdte meg. Mayer püspök úrnál jelentkezett, hogy hazajönne, tanulmányait a Pécsi Hittudományi Főiskolán fejezte be.

2004. július 19. szentelte föl Mayer Mihály, újmiséjén szülőfalujában, Kisdorogon is ő volt a szónoka.

Az atya igazi székely családból származik Hadikfalváról. Már nagyapja is kántortanító volt. Büszkén vallja és képviseli székelységét.

Máriagyűdön hamar megszerették, megtöltik a hívek a templomot, és öröm hogy új híveket is sikerül megszólítania. Szoros a kapcsolata Dohány Zoltán siklósi esperes-plébános úrral. Kölcsönösen segítik egymást, Zoli atya átjár Gyűdre gyóntatni, Andor atya pedig besegít a siklósi misékben. Sokat tesznek együtt is a közösségért, annak növeléséért. Jó látni, hogy a hívek átjárnak egymás templomába, sőt, többen mindkét helyen megjelennek vasárnap.

Idézek az Andor atyával nemrég készült interjúból: „Azt szeretném, hogy minden ideérkező zarándok, paptestvér otthon érezze magát: béke legyen az érkezőnek, áldás a távozónak.”

A Jóisten adjon erőt, egészséget Keresztes Andornak, hogy ilyen lelkülettel sokáig szolgálja a hívek sokaságát!

Szabó Balázs
Siklós

 

Fotó: SiklósiHírek.hu

 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle