A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott a pápa

2018. december 11. kedd, 20:37

A Mária-jelenésekről és a muszlimok Mária-tiszteletéről nyilatkozott Ferenc pápa a TV2000 olasz katolikus televízió „Ave Maria” című műsorában. A Szentatyát Marco Pozza padovai börtönlelkész kérdezte. December 11-én este 9 órától kerül adásba Olaszországban és a tévécsatorna honlapján.

Marco Pozza elsőként a Mária-jelenésekről kérdezte a Szentatyát, aki így válaszolt: „A hit az evangéliumban gyökerezik, a kinyilatkozatáson és annak szigorú tekintetbe vételével a hagyományon alapul. A jelenések problémája abban áll – magyarázta Ferenc pápa –, hogy amikor a látnokok, vagy akik átadják az üzeneteket, így szólnak: »Mária így és így…«. Mária Jézusra mutat, de ha elmarad az, hogy Mária Jézusra mutat, akkor az üzenet közvetítője nem Mária szíve szerint cselekszik. Vagyis abban a jelenésben valami nem passzol.”

Luisa Muraro filozófus, Manuela Dviri izraeli írónő és Mary Bitar arab-izraeli tanárnő társaságában a műsor második részét a Magnificat ima elemzésének szentelték. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „Mária az énekben dicséri az Istent, mi, keresztények pedig gyakran elfelejtjük a dicsérő imát, az imádás imáját. Mária imádta az Istent, dicsérte az Istent. A Magnificat ilyen ima. Dicséretből születik, Mária dicsérve imádja az Istent”.

Ferenc pápa a műsor harmadik témájának kapcsán egy anekdotát mesélt el a muszlimok Mária iránti tiszteletéről: „Egy afrikai ország püspöke mesélte nekem, ahol békében élnek keresztények és muszlimok, hogy az isteni irgalmasság 2016-os jubileuma idején mindennap hosszú sorokban álltak az emberek a székesegyház bejárata előtt, hogy átléphessenek a szent kapun. Amint az emberek beléptek a székesegyházba, szétoszlottak; egyesek gyónni mentek, mások imádkozni kezdtek, de a többség – köztük számos muszlim is – a Mária-oltárhoz ment. A püspök többeket megkérdezett közülük: »Miért is jöttök ti ide?« Ők azt válaszolták: »A jubileum a miénk is.« Azért mentek a Szűzanyához, mert Mária közel van a muszlim néphez is” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Az Ave Maria sorozatot a TV2000 sugározza, amely az olasz püspöki konferencia tulajdonában van. A televízió internetes adása az alábbi linken tekinthető meg, azonban néhány tartalma Magyarországon nem elérhető.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: TV2000

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
wallenberg-dijat-kapott-szekely-janos-puspok
Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

11:00
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

2019. január 16. szerda
Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 17.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 17.

Mai evangélium – 2019. január 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,40–45

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle