Tizenhatodszor adták át a pedagógusi munkát elismerő Kunszt-díjat Kalocsán

2016. május 13., péntek | 20:01

A 2001-ben alapított Kunszt József-díjjal tiszteleg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a munkájukat kiválóan végző pedagógusok előtt. Az elismeréseket május 13-án a díjalapító főpásztor, Bábel Balázs érsek adta át Kalocsán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A díjátadásra egybegyűlteket – a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és Kalocsa város iskoláinak képviselőit, a díjazottakat, családtagjaikat, korábbi kitüntetetteket, több főegyházmegyei település polgármesterét – Bábel Balázs érsek köszöntötte. 

Kunszt József egykori kalocsai érsek iskolavárossá tette Kalocsát azáltal, hogy betelepített két szerzetesrendet – a jezsuitákat és az iskolanővéreket –, és támogatta  oktató-nevelő munkájukat. A későbbi években pedig szerte az egyházmegyében iskolákat hozott létre. Támogatta a tudományos életet, mai értékre átszámítva 200 millió forintot nyújtott az akadémiának – emlékezett meg a díjalapító érsek a nagy, példát adó elődről. Ma az elbizonytalanodás, forrongás légkörében élünk. Jó tartani ebben a helyzetben az értékrendet, mely irányt tud mutatni. A Kunszt-díj azok elismerése, akik a közösség által bizonyítottan maradandó értékeket mutatnak fel – mondta Bábel Balázs.

A Kunszt József-díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolák, valamint a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott iskolák egy-egy pedagógusa kapja. A tapasztalt, kiváló szakmai felkészültségű, eredményes, a gyermekekkel és a kollégákkal jó kapcsolatot ápoló, példás életű díjazottak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről bronz emlékplakettet, intézményük fenntartója részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalmat jelent az elismerés.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök ünnepi beszédében arra kérdezett rá, mit jelent keresztény pedagógusnak lenni, és hangsúlyozta az erre való reflexió fontosságát. A pedagógus, aki arra hivatott, hogy tanítson, Krisztus „kollégája” – mondta a püspök. Az Ószövetségben megfogalmazódott a vágy egy Messiás után, aki egy személyben testesíti meg a tökéletes királyt, papot és mestert. A királyt, aki összefogja és kormányozza a közösséget, a főpapot, aki közvetít Isten és ember között, és a tanítót, aki az igazság teljességét osztja meg hitelesen a közösséggel.  A Messiás, aki király, főpap és mester egy személyben, arra hivatott, hogy Isten művét folytassa.  A keresztény pedagógus Jézus munkatársa szeretne lenni – mondta a szeged-csanádi megyéspüspök, és rámutatott: ezt elméletben megfogalmazni könnyű, a gyakorlatban megélni annál nehezebb. Igényli a jó ember tulajdonságait és a szakmai minőséget. Mindkettő fontos ismérve a jó keresztény pedagógusnak, de nem elégséges – hívta fel a figyelmet a püspök.

Hogyan lehet másként tanítani a matematikát attól, hogy valaki keresztény? Kiss-Rigó László szerint szükséges ehhez valami plusz, ez pedig a Krisztussal való személyes ismeretség, Krisztussal kapcsolatban lévő ember tud hitelesen tanúságot tenni az örömhírről. Tegye ezt szerényen – mutatott rá ugyanakkor arra, hogy ez a többlet nem adhat tápot semmiféle lenézésnek a másik iránt. Példaként Mózest állította elénk, rámutatva arra a különbségre, ahogy Mózes ifjúkorában kiállt honfitársaiért, és ahogy Isten küldetésében lépett eléjük. A honfitársai sanyargatásait megelégelő ifjú Mózes tettlegesen fellépett a munkafelügyelő egyiptomival szemben. Őszinte emberségből cselekedett, abban a reményben, hogy ez a gesztus magával ragadja a többieket, s ő majd kiragadja ebből a rabszolgasorsból az embereket, és mellé állnak. Nem így történt, sőt feljelentették, s Mózesnek menekülnie kellett. Ezzel szemben, amikor a nép élére állt, Isten küldetését teljesítette. Az égő csipkebokorban Isten így szólt hozzá: Látom népem sanyarú sorsát, az én szívem esett meg rajtuk, én küldelek. Itt Mózes nem pusztán nemes gesztusból cselekedett, hanem Isten által vezérelve. A legjobb szándékú humanitárius cselekedet sem elég. Isten optikáján keresztül kell látnunk a valóságot, és ebből kell cselekednünk – fogalmazott. Ez az a többlet, amit a pedagógust keresztény pedagógussá teszi. Ez Krisztus ajándéka. Végül arra kérte az egybegyűlt pedagógusokat, tegyenek tanúságot arról, amiben hisznek. 

Kalocsa város részéről Baranyiné Hellényi Viktória, a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskolája és Szakiskolája tanára kapta meg a Kunszt József-díjat, munkáját Bálint Lajos, Kalocsa polgármestere méltatta.

A szerzetesi fenntartású intézmények részéről Mikulás Domonkos, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese részesült az elismerésben. Tevékenységét Nagy Attila SchP, a kecskeméti piarista iskola igazgatója méltatta.

A főegyházmegye fenntartásában működő katolikus oktatási-nevelési intézmények részéről Balogh Tibor, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tázlári tagintézményének vezetőjét díjazták, akinek munkáját Tázlár polgármestere, Bán Róbert méltatta.

A díjátadás után a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei köszöntötték rövid műsorral a résztvevőket.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 2000-ben alapított díjat néhai elődje, az oktatásért és közművelődésért, a magyar kultúráért sokat tevő Kunszt József (1790–1866) kalocsai érsek emlékére, az érsekség alapításának ezredik évében. Kunszt József a maga korában az oktatást látta a legfontosabb nemzetnevelő feladatnak. Ennek jegyében a város kulturális arculatát jelentősen meghatározó intézményeket telepített Kalocsára.

A díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolák, valamint a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott iskolák egy-egy pedagógusa kapja. A tapasztalt, kiváló szakmai felkészültségű, eredményes, a gyermekekkel és a kollégákkal jó kapcsolatot ápoló, példás életű díjazottak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről bronz emlékplakettet, intézményük fenntartója részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalmat kapnak.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle