Eszköztámogatást kaptak a Pécsi Egyházmegye hitoktatói

2018. január 11. csütörtök 12:34

A Pécsi Egyházmegye hitoktatói és nevelési intézményei több mint 31 millió forint értékben pályázhattak oktatást támogató eszközökre. A pályázatok sikerétől függően a katekéták a módszertani segédletek, a szemléltető és aktivitásra késztető eszközök mellett laptopot, projektort, hangszórót kaptak.

A Pécsi Egyházmegye majdnem összes hitoktatója és hitoktatást is végző papja részt vett egy év végi belső pályázaton, amelyet már másodszor hirdettek meg. Összesen százhatvanöten válogattak az előre összeállított eszközlistáról, mindenki egyénileg megállapított összeghatáron belül gyűjthette össze a számára hasznos, hitoktatást támogató kellékeket. A katekéták mellett az egyházmegye óvodái és iskolái is pályáztak, részükre oktatási segédleteket és módszertani eszközöket szerzett be az egyházmegye, a köznevelési intézmények kápolnáiba pedig liturgikus tárgyak kerültek. A katekéták a személyes pályázatok mindegyikében az igényelt eszközökhöz kapcsolódóan pontosan megfogalmazták a felhasználási területeket és az eszközzel megvalósítani kívánt célkitűzéseket.

Számos hitoktató eddig saját költségén vagy a helyi plébánia hozzájárulásával szerezte be a felhasznált eszközöket. Az igekártyák, matricák, könyvjelzők a tárgyi jutalmazás eszközei, amelyeket évről évre pótolnak, ám fénymásolópapírra, színes filcekre, tollakra, egyéb írószerekre és irodatechnikai tárgyakra is rendszeresen szükség van. Most a fogyóeszközök mellett olyan könyveket, társasjátékokat, beszélgetést vagy közös imát támogató eszközöket is választhattak a hitoktatók, amelyekkel óráikat változatossá, szakmailag magas színvonalúvá, a gyermekek számára pedig élményszerűen befogadhatóvá tehetik.

Tóth Lászlóné, a Pécsi Egyházmegye pedagógiai főmunkatársa, a hitoktatási iroda vezetője szerint a hitoktatóknak versenyképessé kell válniuk: „Napjainkban már nem lehet kizárólag a verbalitásra helyezni a hangsúlyt. A legkisebb iskolákban is van digitális tábla például. A gyerekek megszokják az interaktív foglalkozásokat, és ehhez az oktatásnak is igazodnia kell, hiszen számukra a tanulás már nagyobbrészt a saját tapasztalás útján megszerzett tudást jelenti. A hitoktatás során a gyermekek gondolatai kerülnek előtérbe, a pályázaton elnyert eszközök segítik az érzéseik, gondolataik megfogalmazását.”

Az összeállított eszközlista óvodáskortól az ifjúsági csoportokig minden korosztályt és minden témát lefedett. Figyelembe vették azt is, hogy módszertanilag megfelelő, esztétikailag igényes és nagy kínálatból választhassanak a katekéták. Így mindenki a számára szükséges és hasznos tárgyakkal, könyvekkel, játékokkal bővíthette eszköztárát. A legnépszerűbbek az érzelmi intelligencia fejlesztését segítő eszközök és a közös imát előremozdító úgynevezett imakockák voltak, de sokan kértek olyan könyveket is, amelyek háttértudást adnak a pedagógiai és kateketikai tevékenységhez. Az infokommunikációs tevékenységhez laptopot, kivetítőt és hangszórót kaphattak a főállású hitoktatók.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle