Felemeltük szívünket az Úrhoz – Aranymiséjét ünnepelte Beer Miklós váci megyéspüspök

2016. június 19., vasárnap | 19:00

Két napon belül másodszor telt meg a váci székesegyház, amikor a június 18-i papszentelés után június 19-én, vasárnap a megyéspüspök, Beer Miklós pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Beer Miklóssal ünnepeltek Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja és Orosch János nagyszombati érsek. Mellettük papok, diakónusok és akolitusok sokasága is körülvette az oltárt. (Beer Miklós szorgalmazta Magyarországon először, hogy újból terjesszék el a nős diakonátus intézményét – a szerk.)

Beer Miklós a Gondot viselek az én juhaimra és pásztort támasztok nekik kezdetű énekre nem a szokásos módon, püspöki áldást osztva vonult be a székesegyházba, hanem kezet fogott, csókot váltott az érte és vele együtt hálát adókkal.

A szentmise elején Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius saját üdvözlete mellett Ferenc pápa köszöntését is tolmácsolta latin nyelven (ebben Varga Lajos segédpüspök is segítette).

Az ünnepi szentmise szónoka az a Pálos Frigyes volt, akinek egykor a gimnáziumi idők hittantanárként az egyik legjelentősebb szerepe volt abban, hogy Beer Miklós felismerte papi hivatását.

A prépost szerint már szinte automatikusan hangzik fel a szentmisében: „Emeljétek fel szíveteket!”, és ugyanígy automatikusan hangzik el a válaszunk: „Felemeltük az Úrhoz”. Pedig a megszokástól függetlenül is fel kell emelnünk a szívünket örömmel és hálával, különösen ezen a mai ünnepen. Pálos Frigyes úgy fogalmazott: illő, igazságos és szükséges megköszönnünk ötven év hűséges papi szolgálatát, és azt a tizenhárom évet is, amelynek során Beer Miklós Vác városában és az egyházmegyében türelemből ki nem fogyva, szeretetben gazdagon helytállt.

A püspök arra is választ ad, hogyan lehet mosolyogva, örömtelien nyitottnak maradni a feszült helyzetekben is – tette hozzá a szónok.

Szinte hetente ér minket az a kérdés, hogy miért van mind kevesebb papunk – folytatta már-már ünneprontónak tűnő módon Pálos Frigyes. – Az előző napon négy fiatalt is pappá szentelt a megyéspüspök itt, a székesegyházban, de jövőre az I. világháború második fele óta először fordul majd elő, hogy nem lesz papszentelés. Hogyan lehetnek új papi hivatások?

Mintegy erre a kérdésre is válaszolva mutatta be a prépost az általa is patronált Beer Miklós életét.

A harmincas években, amikor az ország már megnyugodott a trianoni tragédia után, két fiatal szerelmes egymásra talált, és 1943 nyarán megszületett a gyermekük. A két tanári diplomával rendelkező édesanya otthon maradt fiával, de a katonai szolgálaton már túllevő mérnök apa nem maradhatott velük, mert zajlott a II. világháború, és behívták szolgálatra. Buda ostroma idején a másfél éves kisfiú édesanyja és nagyanyja napokon belül egyaránt özveggyé váltak. S mivel a pesti lakásuk is lakhatatlanná lett, egy jószívű rokonnál kezdhettek új életet. Ám ez sem tartott sokáig: Beer Miklós négy-öt éves korában átélte, hogyan deportálják őket egy hortobágyi birkaistállóba. Nem véletlen tehát, hogy az aranymisés püspök egészen másképp gondolkozik a hajléktalanokról és más rászorulókról, mint ahogy általában gondolkodunk – világított rá Pálos Frigyes.

Szerencsések voltak azonban, mert volt egy – bár nem éppen folyamatos tartózkodásra alkalmas – kis nyári pihenőhelyük Zebegényben, így itt tudtak maguknak otthont teremteni, miután elhagyhatták a Hortobágyot. Az édesanya klerikális reakciósként nem taníthatott, ezért zongoraleckéket adott. Vajda atya pedig, itt Zebegényben, Beer Miklós édesapja lett édesapja helyett – folytatta az ünnepelt élettörténetét a szónok, majd elmondta, akkor ismerkedett meg Beer Miklóssal, mikor már Vácra járt középiskolába. Pálos Frigyes akkoriban sok eltiltás közepette egy rövid ideig, nyolc hónapig, hitoktatóként szolgálhatott.

Egy mindig mosolygós, a társai által is nagyon szeretett fiút ismertem meg az elsős Beer Miklósban, aki kamaszkorában is hűséges maradt a ministráláshoz – emlékezett tovább a prépost, aki imáival és beszélgetésekkel is segítette, hogy tanítványa megbizonyosodhasson papi hivatásáról.

Beer Miklós Szobon, majd a Börzsöny lábánál kezdte meg papi szolgálatát, és „gyermekeit” rögtön kirándulni vitte, cserkészkedtek, ezt pilisi évei alatt is folytatta. Később filozófiatanárként is ugyanilyen közvetlen maradt tanítványaihoz – folytatta Pálos Frigyes, majd az emlékezés után rámutatott: a mai világ a pénz túlzott bűvöletében, céltalanul él, hiszen Isten szeretete és az ő parancsainak megtartása nélkül értelmetlen az élet.

„Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét, és kövessen!”, mondja a mai, a 12. évközi vasárnap evangéliuma. Az aranymiséjét ünneplő megyéspüspök ennek szellemében él, annak a tanúságtevője, hogy tettel és igazsággal kell szeretni – hangsúlyozta a szónok.

A prépost felidézte, milyen nagyszerű, istenhívő édesanyja és nagymamája volt Beer Miklósnak, sokat köszönhet nekik hivatása kibontakozása terén is, és arra intette a jelen lévő édesanyákat – és édesapákat –, hogy ne csak gyermekeik testi javával foglalkozzanak, gondoljanak a lelkükre, az örök életükre is.

Nem biztos, hogy ők is papok lesznek, de olyan emberekké válhatnak, akiknek nem a pénz a fontos, hanem az Isten szeretete és ingyenes kegyelme – buzdított Pálos Frigyes.

Beer Miklóst a szentmise végén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Erdő Péter bíboros köszöntötte, aki a köszönetnyilvánítás mellett reményének adott hangot, hogy az ünnep közelebb hozza egymáshoz az egybegyűlteket.

Ezt követően a református, evangélikus és baptista egyházak képviselői köszöntötték az aranymisést. Borsi Attila, a vác-felsővárosi református egyházközség lelkésze elmondta, hogy elfogadást és befogadást kapott Beer Miklóstól már az első találkozáskor, hiszen a püspök így fogadta: „Már nagyon vártam.” Detre János, a helyi evangélikus egyházközség lelkésze arra emlékezett vissza, hogy beiktatásának húszéves évfordulójakor csak egy püspököt vártak az ünnepségre, de kettő érkezett: Beer Miklóst ugyanis három éve éppen aznap reggel engedték ki a kórházból, és így is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az ünnepségen. A váci baptista gyülekezet nevében végül Meláth Attila lelkész köszöntötte az ünneplő főpásztort.

A köszöntések sorában ezután a cserkészek és a Váci Egyházmegye hitoktatói következtek, és Dunakeszi polgármestere, valamint a pilismaróti egyházközség elnöke méltatták az aranymisés Beer Miklóst.

Végül a gyömrői Ceferino Ház, a Váci Egyházmegye cigánypasztorációs irodájának képviselői adták át ajándékukat: egy aranyszínű miseruhát, amely az első boldoggá avatott cigányt, Boldog Ceferinót ábrázolja.

A püspök szeretetében megtapasztaljuk, hogy a cigányság esélye Krisztus – fogalmazta meg az egyik köszöntő, és hozzátette, Beer Miklós mellett állnak a társadalom sebeinek begyógyításáért végzett munkában.

A szentmise végi kivonulás éppolyan rendhagyó volt, mint a bejövetel: barátok, hívek sokasága gratulált a főpásztornak előbb a templomban, majd a püspöki palota kertjében.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle