Megáldották a felújított salgótarjáni Szent József-templomot és rendházat

2019. március 15., péntek | 12:33

Ünnepélyesen átadták a felújított salgótarjáni Szent József-templomot és ferences rendházat. A március 7-i ünnepségen részt vett Beer Miklós váci megyéspüspök, aki megáldotta a felújított templomot és rendházat, valamint Varga András esperes.

Salgótarjánban az acélgyár által adományozott területen 1932-ben készült el a rendház, majd 1936-ban szentelték fel a vele egybeépített plébániatemplomot Szent József tiszteletére.

Az Acélgyári úton található épületegyüttesen a Váci Egyházmegye és a Magyarország Kormánya által támogatott projekt keretében felújították az épület homlokzatát, megtörtént a homlokzati nyílászáró szerkezet cseréje, korszerű hőszigetelt üvegezésű ajtók és ablakok kerültek a régiek helyére, illetve a templom modern stílusú, színes üvegezésű acélszerkezetes ablakait és patinás faszerkezetű bejárati ajtóit is felújították.

Elvégezték az épületegyüttes rézlemez tetőfedésének és tetőszigetelésének a javítását és részleges cseréjét is, a bádogos szerkezetek javításával és részleges cseréjével együtt. Megszépült az épület környezete, felújították a kerítést, a térburkolatot, a lépcsőt és előtetőt, valamint a garázsokat. Megújult a pinceszint, megtörtént a templom, a rendház akadálymentesítése, a teljes épületgépészeti felújítás, a fűtés korszerűsítése. Sor került az elektromos hálózat felújítására, új homlokzatvilágítás kiépítésére és napelemes rendszer telepítésére is.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Dobos Gábor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd