Mentor-Katekéta Konferenciát rendeztek Szegeden

2016. június 14., kedd | 14:31

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája a Gál Ferenc Főiskolával együttműködve június 10-én rendezte meg első Mentor-Katekéta Konferenciáját, amelynek témája a „Segítő támogatás a katekétaképzésben” volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a kép!

Az egyházmegye kateketikai irodája 2013 őszén indította el Szent Barnabásról elnevezett mentorprogramját. A június 10-i szakmai konferenciát a témáról való közös gondolkodás jegyében szervezték meg azzal a céllal, hogy a katekéták megoszthassák egymással tapasztalataikat.

A tanácskozás megnyitóján Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora köszöntette a megjelenteket, akik mintegy nyolcvanan a hazai egyházmegyék kateketikai irodáit, főiskoláit és a katekétaképzés szakmai területeit képviselték.


Udvardy György pécsi püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Hitoktatási Bizottságának elnöke előadásában összefoglalta az elmúlt 25 év katekétaképzésének szakmai folyamatát, valamint szólt azokról a feladatokról és kihívásokról, amelyek meghatározó szakmai állomásai voltak az utóbbi évtizedeknek. A jövőre vonatkozó célok között kiemelte annak fontosságát, hogy szülessenek új, a közösségépítésre és közösségvezetésre épülő képzések.

A plenáris előadások második előadója Farkas István piarista tanár volt, aki A keskeny út (a katekéta felelőssége) címmel tartott előadást. Felvázolta azokat az evangéliumi értékeket, amelyek mentén a katekéta hitoktatói hivatásában megerősödhet. Az előadó többek között megfogalmazta, hogy el kell jutni az erkölcsi kiválóságtól az életszentségre, az erős akarattól a Szentlélekre való ráhagyatkozásra, a közösségtől az eucharisztikus közösségre.

A konferencián bemutatták a Szeged-Csanádi Egyházmegye katekétái között végzett felmérés struktúráját és eredményeit. Az online kérdőív hét témájában összesen száz kérdésre kellett válaszolni, ezek kiértékeléséről Szűcs Klára kateketikai munkatárs, illetve Kóczán Balázs szociológus beszélt. A válaszokból kiderült: a katekéták szolgálata sokféle területet ölel fel, leterheltségükből adódóan sokféle feladatot kell teljesíteniük. A katekéták mintegy felének komoly kihívásokkal kell szembenéznie, míg egyharmaduk személyes odafigyelést, szakmai segítséget és lelki támogatást igényel. Ez utóbbi arra enged következtetni, hogy a „burn out” (kiégés) reális veszélyt jelent a hitoktatókra is.

Kotschy Beáta egyetemi tanár a mentor sajátos kompetenciáiról tartott előadást. Bemutatta azokat a szempontokat és azt a komplex kompetenciahálót, amelyek fontos szerepet töltenek be a világi mentorképzés programjában. Ilyen képességek a kommunikáció, a felmérés, a tervezés, a fejlesztés, az együttműködés, a tanácsadás, a meghallgatás és a kritikus szemlélet. Ezek a kompetenciák folyamatosan fejlődnek, és kibontakoztatásukban fontos szerepe van a mentortanárnak.

A plenáris előadásokat Serfőző Levente oktatási helynök zárta (Módszertani paradigmaváltás a katekétaképzésben), aki rámutatott: a katekétának nemcsak képességei fejlesztésére, saját karizmái megélésére kell törekednie, hanem a szolgálatát érintő kihívásokkal is szembesülnie kell. Ilyenek például a nevelési és pedagógiai, pasztorális és szociológiai kihívások. A katekétaképzés módszertanát tekintve szükséges egy olyan új szemléletmód kialakítása, amely egységben látja a felsőoktatásban töltött évek és a katekétaszolgálat ideje alatt megvalósuló folyamatos képzést. Ebben a katekumenális szemléletű képzési modellben kiemelt szerepe van a jól megszervezett segítő támogatásnak, amely a katekéták mentorálásában valósulhat meg.

A délután további részében Vizvárdy Rita szociális testvér, illetve Székelyné Kováts Eszter és Magyar Adél tartottak műhelyfoglalkozásokat, amelyek során gyakorlati tanácsok és a közös tapasztalatok megosztásával próbáltak segíteni a résztvevőknek. 

A konferencia a Szent Barnabás apostolhoz intézett könyörgéssel zárult. Ő volt az, aki a Szentírás tanúsága szerint Szent Pált elkísérte az apostolokhoz, és ő az égi pártfogója a Szeged-Csanádi Egyházmegye mentor-katekéta programjának.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle