„Egymás hite által épülünk” – A váci és az egri egyházmegye oktatási vezetői találkoztak

2018. április 20., péntek | 11:03

Az Egri Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) munkatársai április 17-én felkeresték a Váci Egyházmegye EKIF-csapatát. A találkozó a váci püspökségen zajlott Beer Miklós váci megyéspüspök részvételével.

Minden egyházmegye kialakította a saját nevelési-oktatási intézményeit irányító struktúráit a rendszerváltás óta eltelt évek alatt. A Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPI) alkalmanként találkoznak is az egyházi fenntartók neveléssel és oktatással foglalkozó munkatársai, hiszen közösek a feladatok, a problémák.

A katolikus iskolákban az evangelizáció lehetőségei és nehézségei is hasonlóak. Mégis ritkán kopognak be egymáshoz a különböző egyházmegyékhez tartozó munkatársak, hogy személyesen kicseréljék tapasztalataikat. Most mégis ez történt: az Egri Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) munkatársai felkeresték a Váci Egyházmegye EKIF-csapatát – a Magyar Kurír és az Új Ember február elején megjelent riportja nyomán.

A Váci Egyházmegyében közel harminc oktatási intézményben több mint kilencezer diák tanul. A pedagógusok közül sokan nem vallásgyakorlóként érkeztek a katolikus iskolai rendszerbe. Az Egri Főegyházmegyében mintegy ötven oktatási intézmény működik ugyanígy. Mindenütt a legnagyobb feladat, hogy miként lehet ilyen körülmények között a keresztény értékrendet mélyebben belegyökereztetni a nevelés, oktatás mindennapjaiba. A Váci Egyházmegye iskoláinak igazgatóival közösen elkészített, tíz évre szóló stratégiai tervben jelentős célkitűzés, hogy egyházi fenntartóként többet, illetve mást is szeretne adni, mint az állami fenntartó: az evangélium örömét eljuttatni a tanulókhoz és családjaikhoz. De hogyan valósul ez meg a hétköznapokban?

A találkozón legfőképpen ezekről a kérdésekről esett szó. Az organikus pedagógia képviselője Vácott Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense. Az ő segítségével új pezsgés indult meg az intézményekben. Az igazgatók és helyetteseik, az elsős tanítók, hitoktatók, énektanárok, nyelvtanárok, közösségvezetők, táborvezetők akkreditált képzésben részesülnek az organikus pedagógia szemléletében, és ennek alapján számos „aprómunka” indult el (az értékelés, a művészeti nevelés, az idegennyelv-oktatás, közösségek, hitéleti nevelés stb. terén), ami modellértékű lehet más egyházmegyei intézmények számára.

A Családi Életre Nevelés programja is, Hortobágyiné Nagy Ágnes vezetésével, rendkívül hatékonyan segít megvalósítani ezt a pedagógiát, de ugyanezt támogatják a sajátos nevelési igényű (SNI) és a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) és egyébként szakmai segítségre szoruló gyermekekért, tanulókért működtetett pszichológus munkacsoportok. Mindezek finanszírozási lehetőségeiről, a gazdálkodásról, az ügyviteli szoftver hasznáról, a fejlesztések ütemezéséről, a munkaügyi tapasztalatokról is élénk eszmecsere folyt.

A tanulságos megbeszélésen tovább lelkesítették egymást a nevelésért felelős szakemberek, és természetesen a viszontlátogatás vágyával búcsúztak el egymástól. A két EKIF találkozása közelebb vitte a résztvevőket ehhez az igéhez: „Egymás hite által épülünk”.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye EKIF

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58