„Ha kisült már, ide véle…” – Mesealmás

Kultúra – 2017. december 14., csütörtök | 18:48

Sorozatunkban hagyományos, valamint újabb, talán sokak számára ismeretlen ünnepi recepteket adunk közre. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni az örömteli készülődéshez, a családi hagyományok ápolásához.

Ezúttal egy könnyen és gyorsan elkészíthető, egyszerű, mégis mesésen finom süteményt ajánlunk olvasóink figyelmébe. S hozzá, ajándékul, egy talán már elfeledett szép szokást – a családok összetartásáért.

Süteményünk esszenciája, az alma, minden bizonnyal az egyik legfontosabb és legkedveltebb gyümölcsünk. Fontos szimbólum volt az emberi gondolkodás kezdeteitől fogva, számos hozzá kapcsolódó kultúrtörténeti adatot idézhetünk, legendákat, mítoszokat, meséket, melyekben kulcsfontosságú szerepet játszik. És legtöbbször bizony a bűn, a viszály, a bosszú jelképe, emellett szerelmi és termékenységi szimbólum. De túl Éva almáján, túl a viszály istennőjének, Erisznek aranyalmáján, túl Árgirus királyfi aranyalmáin és túl Hófehérke almáján is, ezúttal az alma összetartozást, szeretet felmutató szerepét idézzük fel – néphagyományunkból.

Az alma elengedhetetlen tartozéka volt paraszti kultúránkban a karácsonyi asztalnak, és ott a család összetartozásának és az otthonnak szimbólumaként jelent meg. Szenteste a családfő annyifelé vágott egy almát, ahányan a családban voltak, mindenki kapott belőle, és a családtagok együtt fogyasztották el a szeretet és az egymáshoz tartozás jelképeként. Mert úgy tartották, hogy akik egy almából esznek, azok nem tévedhetnek el, és nem felejthetik el, hova tartoznak – ha mégis eltéved a család egyik tagja, erre az almára visszagondolva hazatalál majd.

* * *

Hozzávalók:

80 dkg reszelt alma
40 dkg liszt
33 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
őrölt fahéj
vágott dió

A reszelt almát összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tojást. Jól összekeverjük, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet is. Belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát, valamint ízlés szerint őrölt fahéjat.

Kivajazott tepsibe öntjük a tésztát, a tetejére vágott diót szórunk. Előmelegített sütőben 175 Celsius-fokon 30-40 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, végezzünk tűpróbát.

Fotó: Pixabay.com

Borsodi Henrietta/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria