„Ha kisült már, ide véle…” – Svéd fahéjas csiga

2017. december 16. szombat 18:21

Sorozatunkban hagyományos, valamint újabb, talán sokak számára ismeretlen ünnepi recepteket adunk közre. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni az örömteli készülődéshez, a családi hagyományok ápolásához.

Gyerekkorunk egyik kedvenc süteménye volt a svéd fahéjas csiga; bár az eredeti (valószínűleg valamelyik női lapból származó) recept karácsony első napjára reggelinek javasolja, mi gyerekek lelkesen fogyasztottuk az év bármelyik időszakában.

Mint utóbb kiderült, Svédországban idővel még napja is lett a közkedvelt süteménynek: 1999 óta október 4-én ünneplik a Kanelbullar napját.

A svéd fahéjas jóval kisebb átmérőjű csiga, mint a nálunk sztenderd kakaós csiga; egyes gasztroblogokon a muffinpapírokat ajánlják a sütéshez: jó a mérete, és egybentartja a csigákat. (Csak csendben súgom: enélkül sem volt semmi gond anyukám fahéjas csigáinak formájával.)

A gyerekkori receptben nem szerepelt a kardamom, de talán csak azért nem, mert nem lehetett akkoriban kapni a boltban (a „Közértben”) – a mai receptek szerint elengedhetetlen.

Mivel a már foszladozó recept több évtizeddel ezelőtt íródott, szerepel benne néhány napjainkban már különösnek ható mértékegység, legalábbis ma már ritkán halljuk azt, hogy „egy deciliter cukrot”.

Hozzávalók:

10 dkg margarin vagy vaj a tésztához, még 5 dkg a megkenéshez

2 dl tej a tésztához, még 1-2 dl később a tészta lazításához

1 dl cukor

5 dkg élesztő

1,4 liter liszt

mokkáskanálnyi só

(2 teáskanál kardamom)

töltelékhez porcukor, fahéj

tetejére tojássárga és kristálycukor (vagy jégcukor)

A készítés módja a következő:

10 dkg margarint (vagy vajat) felolvasztunk, hozzáöntünk 2 dl tejet, kézmelegre hevítjük, majd hozzáadunk 1 dl cukrot. Belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Amikor megkelt, összedolgozzuk 1,4 liter liszttel, mokkáskanálnyi sóval és annyi langyos tejjel, hogy könnyű tésztát kapjunk (még kb. 1 dl tej kell hozzá). Langyos helyen egy órán át kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 5 dkg olvasztott margarinnal/vajjal kenjük meg. Meghintjük porcukorral elkevert fahéjjal, összetekerjük, akár a bejglit, és ujjnyi vastag karikákra felvágjuk.

A karikákat kizsírozott sütőlemezre ültetjük, szorosan egymás mellé, de nem egymáshoz nyomva. Tetejét tojássárgájával kenjük és kristálycukorral hintjük meg. Akkor toljuk a sütőbe, amikor begyújtjuk (így még a melegedés alatt is kel), majd 200 Celsius-fokon szép pirosra sütjük.

Fotó: Pixabay.com

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

19:59