„Hagyd ott a világhálót, és kövess engem!” – Digitális böjtöt is tarthatunk

2018. február 13. kedd 20:20

Valentino Porcile, a genovai SS. Annunziata di Sturla-templom plébánosa javaslatot tett közzé a közösségi oldalakon annak érdekében, hogy ki tudjuk kapcsolni a mobiltelefont, és tudjuk a valódi kapcsolatainkat építeni.

Hamvazószerda előtti pénteken ezt írta Valentino Porcile a Facebookon: „Kapcsoljuk ki legalább naponta két órára a telefont, hogy legyen időnk egymás szemébe nézni, beszélgetni, és időt szentelni azokra, akik kevésbé szerencsések, mint mi. Túl könnyű az étellel böjtölni. Szeretem elképzelni, hogy meglátom Jézust, aki elveszi az iPhone-omat, bedobja a Tibériás tavába, és azt mondja: »Hagyd ott a világhálót, és kövess engem!«”

Közzétett egy posztot az olaszok által legjobban kedvelt WhatsAppon is: „Több kell, mint az étellel való böjtölés. Több kell, mint a hústól való tartózkodás. Ez túl könnyű, gyerekek! Szeretem elképzelni, hogy meglátom Jézust, elveszi az iPhone-omat, bedobja a Tibériás tavába, és azt mondja: »Hagyd ott a világhálót, és kövess engem!«” Majd így folytatta: „Hagyjátok el a »hálóitokat«, mint az apostolok. Érezzétek úgy, mintha elvesztetek volna, kapcsoljátok ki a WhatsAppot, és fedezzétek fel az igazi kapcsolatokat!”

Lukács evangéliumának elbeszélése szerint Tibériás tavának (más néven Genezáreti-tó, Galileai-tenger) partján választotta ki Jézus néhány tanítványát: Pétert és testvérét, Andrást; Jakabot és testvérét, Jánost, Zebedeus fiait, akiket éppen akkor hívott el, amikor kivetették hálóikat.

Valentino atya szerint az általa is kedvelt közösségi oldalaktól és üzenetküldő alkalmazásoktól való önmegtartóztatásnak nemcsak bűnbánati jellege van, hanem szórakoztató is: „Kikapcsolni a WhatsAppot, és úgy érezni, mintha elvesztetek volna..., mintha teljesen elvesztetek volna. Ti, akik függtök a virtuális kommunikációtól. Arra a borzasztóan hosszú időre, amíg ki van kapcsolva, azt javaslom, foglalkozzatok a valódi, hiteles kapcsolatokkal, amelyek nem hamisak, nem virtuálisak. Csevegjetek két óra hosszat! Nézzetek egymás szemébe! Egyszerűen csak beszélgessetek! Vagy szánjatok időt azokra, akik nem olyan szerencsések, mint ti vagytok.”

A plébános maga is használja a közösségi oldalakat, szereti és hasznosnak tartja a WhatsAppot. Vasárnaponként több mint ezer embernek küld rajta keresztül egy-egy imádságot. Több mint 350 család kérte, hogy nagyböjtben minden este küldjön egy imát, hogy otthon elmondhassák. Nem az a fontos szerinte, hogy elhagyjuk a mobiltelefont, hanem hogy ne váljunk a rabjaivá, és ha ki kell kapcsolnunk, ne azon aggódjunk, ki ír közben üzenetet, ki nem talál ránk azonnal. Ne nézegessük vacsora közben… Az igazi függőség véleménye szerint az, ha nem tudunk meglenni nélküle.

Meg is magyarázza: „Az internethasználó fiatalok száma 2001 óta 7 százalékról 97 százalékra nőtt. Ugyanakkor 32-ről 47 százalékra nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik meg szeretnék osztani érzéseiket valakivel, de nincs kivel. Növekszik a kapcsolatok száma, mégis növekszik a magány. És nemcsak a fiatalok körében.”

„Az igazi kihívás nem az, hogy kikapcsoljuk a mobiltelefont. Az igazi kihívás az, hogy rátaláljunk az igazi, hiteles kommunikációra” – hangsúlyozza Valentino Porcile, a genovai SS. Annunziata di Sturla-templom plébánosa.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 23.

Mai evangélium – 2018. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 23.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 23.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle