„Önkéntesség személyre szabva” program Pécsett – Ingyen jogosítvány vagy nyelvvizsga a szolgálatért

Hazai – 2017. november 24., péntek | 15:23

Ingyen szerezhetnek jogosítványt vagy nyelvvizsgát azok a fiatalok, akik részt vesznek a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász és a Szent Lőrinc Gondozóotthon közös önkéntesprogramjában.

A tervek szerint 2018 januárjában indul a karitász és a Szent Lőrinc Gondozóotthon „Önkéntesség személyre szabva” elnevezésű projektje.

A toborzás során olyan 18–22 éves fiatalok jelentkezését várják, akik nem rendelkeznek sem tanulói jogviszonnyal, sem munkaviszonnyal. A programban részt vevők minimum hat, maximum tizenkét hónapig vállalják az önkéntes szolgálatot Pécsett, a Szent Lőrinc Gondozóotthonban vagy az ahhoz tartozó Prohászka Otthonban. A projektnek köszönhetően az önkéntes munka ideje alatt a fiatalok járművezetői vagy nyelvtanfolyamon vehetnek részt ingyen, és a tanfolyamot lezáró vizsgáért sem kell fizetniük.

A program célja, hogy az útkereső fiatalok a jogosítvány vagy a nyelvvizsga megszerzésével közelebb kerüljenek a továbbtanuláshoz, illetve a munka világában való elhelyezkedéshez. Emellett cél az önkéntességre, a szociális szerepvállalásra való ösztönzés.

A program önkéntesei az időseknek otthont adó két intézmény egyikében olyan feladatokat látnak el, mint az étkezésben való segítségnyújtás, beszélgetés a nehezen mozgó vagy ágyhoz kötött lakókkal, az idősek orvoshoz kísérése, bevásárlás, de szervezési és adminisztrációs feladatokat is kaphatnak. Szakképzettség nem szükséges a programban való részvételhez, az önkéntesek munkáját mindvégig mentor kíséri, aki a gyakorlati tanácsok mellett mentális támogatást is nyújt.

Az önkéntesek toborzásában részt vesz a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája (Katifi), így a jelentkezéseket a PécsiKatifi Iroda munkatársa, Geiszelhardt Sára fogadja a 30/860-3353-as telefonszámon, illetve a pecsikatifi@gmail.com e-mail-címen.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria