„Szóljon bennünk Isten dicsérete a Lélek által!” – Egyházzenei napot rendeztek Kaposváron

2017. november 20. hétfő 13:55

Tizenötödik alkalommal rendeztek november 18-án egyházzenei napot a Kaposvári Egyházmegyében. A délelőtt folyamán közös kóruspróbán vett részt a mintegy 150 jelenlévő, majd Varga László megyéspüspök celebrált szentmisét, melyen a zenei szolgálatot az énekkarok végezték.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztor prédikációjában kifejtette: „A művészet hatalmas ajándék. Az egyházzene Isten dicsőítése művészi fokon, akár kántorként, kórustagként műveljük ezt. »Szüntelenül imádkozzatok!« – kéri Jézus. Az imádság több, mint különböző kötött imák elvégzése. Az ima Isten örök jelenében való lét. Aki megtanul imádkozni, az megtanul ebben a jelenlétben élni, amelynek keresztségünk óta mi is tagjai vagyunk. A legnagyobb biztonság, amit el tudok képzelni a földön, az Isten jelenléte és békéje. Akik fölfedezik ezt a békét, azok elindulnak a szabadság útján. Az igazán szabad emberek sokat énekelnek. Szól bennük a dal, az Isten dicsérete. Nem csak misén, kórusban, fellépéskor, hanem állandóan. A Szentlélek állandóan dicséri az Istent, engedjük meg mi is, hogy szóljon bennünk Isten dicsérete a Lélek által!”

„Az Egyház az evangelizációért van. Ennek fontos eszköze templomainkban a gitáros zenei szolgálat” – fogalmazott a megyéspüspök. Ennek elismeréseként az évtizedek óta végzett szolgálatáért kapott oklevelet Némethné Horváth Emília (nagykanizsai Jézus Szíve-templom) és Horváth Zoltán (kaposvári Szent Imre-templom). Emellett e szentmisén  végzett több évtizedes zenei szolgálatáért oklevélben részesült Balogh Antal, Bauman József, Bilák Karolina, Bogáthy Gábor, Herbán Ferencné, Horváth Jenőné, Kardos Kálmán és Kardos Kálmánné, Kerekesné Pytel Anna, Kontra Józsefné, Martonné Németh Mária és Ráczné Bella Cecília.

A délután folyamán Kodály Zoltán pályájáról tartott előadást Horváth István, a Harmat Artúr Központi Kántorképző igazgatója, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára, majd a kórusok egymás előtti bemutatkozására került sor.

A találkozón részt vevő énekkarok mindegyike egyházzenei szolgálatot végez saját plébániáján, ám ez alkalommal kiléptek saját templomuk falai közül. Az egyházzenei nap – melynek végén értékelést kapnak szolgálatukról – külön inspiráció a kórusok számára, a rendezvényre már jóval korábban elkezdik a felkészülést a jelentkezők – fejtette ki Szili Zoltán egyházmegyei zenei igazgató.

A sokszínű, különböző korszakokon átívelő műsorban elhangoztak többek között Palestrina, Kodály Zoltán, C. E. Hauguel, Menegali művei, illetve taizéi énekek is.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda