„Úgy élte a focit, ahogy az életet: őszintén” – Eltemették Davide Astorit

2018. március 8. csütörtök 19:20

A Fiorentina labdarúgócsapatának kapitánya álmában halt meg március 4-én, szombatról vasárnapra virradóra egy udinei szállodában. Szerdán ravatalozták fel az Olasz Labdarúgó-szövetség firenzei edzőközpontjában, temetése március 8-án volt a Santa Croce-bazilikában.

A Radio Toscana már vasárnap megkérdezte Massimiliano Gabbriccit, a Fiorentina és a nemzeti válogatott káplánját, aki részvétét és szeretetteljes ölelését küldte a családnak és a Fiorentina csapatának. „Barátok voltunk – mesélte –, nagyon szép volt a kapcsolatunk, szerettük egymást, gyakran beszéltünk. Néhány hónapja eljött a közösségemhez a párjával és a csodás kislányával, találkozott a fiatalokkal. Olyanokkal, akik fociznak, reménykednek abban, hogy majd egyszer bajnokok lesznek, ahogy ez normális a fiataloknál. Nagyon kedves volt mindenkivel, és az igazi értékek egyszerűségét közvetítette… Davide csodálatosan jó fiú volt, alázatos és kedves ember, különleges stílussal. Ritka az ilyen ember, nemcsak a foci világában, hanem általában a társadalomban.”

„Pap vagyok, de mindenekelőtt ember, és nagyon meg vagyok rendülve” – folytatta, majd hozzátette, hogy éppen mise előtt hallotta a hírt, és nehezére esett eljutni az oltárig. „Nagyon fog hiányozni – vallotta meg. – Az élet Isten legnagyobb ajándéka, tiszteletben kell tartanunk, örömmel kell megélnünk. Ő örömmel élte az életet, őrizzük a mosolyát. Csillag gyúlt a mennyben, nem feledkezünk meg rólad. Ciao, kapitány!” – búcsúzott végül.

Ezrek búcsúztak szeretett focistájuktól március 8-án a firenzei Santa Croce-bazilikában. „Az a hirtelen, kegyetlen mód, ahogyan a halál elvitte közülünk a kapitányt, emlékeztet minket arra, hogy szegény teremtmények vagyunk, akik nem rendelkezünk minden felett, a leglényegesebb dolgokat úgy kapjuk, kezdve az élettel. Egy ilyen halál, mint Davidéé, nagyobb alázatra hív minket, nagy hálára és arra, hogy érzékeljük a korlátainkat, ahogyan ezt öntelt korunkban nem nagyon érzékeljük” – mondta Davide Astori temetésén Giuseppe Betori bíboros, firenzei érsek.

„A halált nem tudjuk úgy megmagyarázni, hogy a magyarázat vigaszul szolgáljon. Itt maradunk a fájdalmunkkal, különösen akkor, ha olyan embert ragad el a halál, akit szerettünk, aki a barátunk volt… Nemrég Davide Astorin volt a sor… Ne kérdezzétek az okot, amiből meg lehet érteni, nem tudok magyarázatot, ami igazolja, ami vigasztal. Csak sírni tudok veletek együtt. És tudok mondani néhány dolgot, amin elgondolkodhattok… A kapitányra emlékezve sokan beszéltetek az alázatosságáról, a felelősségérzetéről, az egyszerűségéről és a szerénységéről, olyan tulajdonságokról, amelyek nagyon kedvessé tették az emberek szemében.”

* * *

Astori pályafutását az AC Milanban kezdte, majd a Pizzighettonéhez és a Cremoneséhez került. 2008-tól a Cagliariban játszott, majd a szicíliai csapat 2011-ben leigazolta a Milantól. 2014-ben az AS Roma játékosa lett, majd játszott a Fiorentinában is, ahol komoly és megbízható egyénisége miatt megválasztották csapatkapitánynak.

A válogatottban 2011-ben mutatkozott be, ott volt a 2013-as konföderációs kupa olasz keretében, a megnyert bronzmeccsen gólt lőtt. Összesen tizennégy alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

Forrás: Agensir.it

Fotó: Ansa, Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: gyászhír, sport
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-gyermekkent-vagy-rabszolgakent-gondolkodo-keresztenyek-vagyunk
Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk.

19:25
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01