„Úgy élte a focit, ahogy az életet: őszintén” – Eltemették Davide Astorit

2018. március 8. csütörtök 19:20

A Fiorentina labdarúgócsapatának kapitánya álmában halt meg március 4-én, szombatról vasárnapra virradóra egy udinei szállodában. Szerdán ravatalozták fel az Olasz Labdarúgó-szövetség firenzei edzőközpontjában, temetése március 8-án volt a Santa Croce-bazilikában.

A Radio Toscana már vasárnap megkérdezte Massimiliano Gabbriccit, a Fiorentina és a nemzeti válogatott káplánját, aki részvétét és szeretetteljes ölelését küldte a családnak és a Fiorentina csapatának. „Barátok voltunk – mesélte –, nagyon szép volt a kapcsolatunk, szerettük egymást, gyakran beszéltünk. Néhány hónapja eljött a közösségemhez a párjával és a csodás kislányával, találkozott a fiatalokkal. Olyanokkal, akik fociznak, reménykednek abban, hogy majd egyszer bajnokok lesznek, ahogy ez normális a fiataloknál. Nagyon kedves volt mindenkivel, és az igazi értékek egyszerűségét közvetítette… Davide csodálatosan jó fiú volt, alázatos és kedves ember, különleges stílussal. Ritka az ilyen ember, nemcsak a foci világában, hanem általában a társadalomban.”

„Pap vagyok, de mindenekelőtt ember, és nagyon meg vagyok rendülve” – folytatta, majd hozzátette, hogy éppen mise előtt hallotta a hírt, és nehezére esett eljutni az oltárig. „Nagyon fog hiányozni – vallotta meg. – Az élet Isten legnagyobb ajándéka, tiszteletben kell tartanunk, örömmel kell megélnünk. Ő örömmel élte az életet, őrizzük a mosolyát. Csillag gyúlt a mennyben, nem feledkezünk meg rólad. Ciao, kapitány!” – búcsúzott végül.

Ezrek búcsúztak szeretett focistájuktól március 8-án a firenzei Santa Croce-bazilikában. „Az a hirtelen, kegyetlen mód, ahogyan a halál elvitte közülünk a kapitányt, emlékeztet minket arra, hogy szegény teremtmények vagyunk, akik nem rendelkezünk minden felett, a leglényegesebb dolgokat úgy kapjuk, kezdve az élettel. Egy ilyen halál, mint Davidéé, nagyobb alázatra hív minket, nagy hálára és arra, hogy érzékeljük a korlátainkat, ahogyan ezt öntelt korunkban nem nagyon érzékeljük” – mondta Davide Astori temetésén Giuseppe Betori bíboros, firenzei érsek.

„A halált nem tudjuk úgy megmagyarázni, hogy a magyarázat vigaszul szolgáljon. Itt maradunk a fájdalmunkkal, különösen akkor, ha olyan embert ragad el a halál, akit szerettünk, aki a barátunk volt… Nemrég Davide Astorin volt a sor… Ne kérdezzétek az okot, amiből meg lehet érteni, nem tudok magyarázatot, ami igazolja, ami vigasztal. Csak sírni tudok veletek együtt. És tudok mondani néhány dolgot, amin elgondolkodhattok… A kapitányra emlékezve sokan beszéltetek az alázatosságáról, a felelősségérzetéről, az egyszerűségéről és a szerénységéről, olyan tulajdonságokról, amelyek nagyon kedvessé tették az emberek szemében.”

* * *

Astori pályafutását az AC Milanban kezdte, majd a Pizzighettonéhez és a Cremoneséhez került. 2008-tól a Cagliariban játszott, majd a szicíliai csapat 2011-ben leigazolta a Milantól. 2014-ben az AS Roma játékosa lett, majd játszott a Fiorentinában is, ahol komoly és megbízható egyénisége miatt megválasztották csapatkapitánynak.

A válogatottban 2011-ben mutatkozott be, ott volt a 2013-as konföderációs kupa olasz keretében, a megnyert bronzmeccsen gólt lőtt. Összesen tizennégy alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

Forrás: Agensir.it

Fotó: Ansa, Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: gyászhír, sport
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
babel-balazs-ersek-baja-varos-diszpolgara-lett
Bábel Balázs érsek Baja város díszpolgára lett

December 15-én a bajai városháza dísztermében adták át az elismeréseket azoknak, akik sokat tettek Bajáért. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a várostól díszpolgári címet kapott.

2018. december 17. hétfő
ferenc-papa-82-eves-szuletesnapi-jokivansagok-vilag-minden-tajarol
Ad multos annos, Franciscus! – Ferenc pápa 82 éves

Ferenc pápa december 17-én betöltötte 82. életévét; ez a hatodik születésnapja, amelyet pápaként ünnepel. A tényleges ünneplés tegnap történt: a vatikáni gyermekkórház kis betegeivel fogyasztott el egy hatalmas tortát.

2018. december 17. hétfő