10 év, 8 millió adásperc – jubilál a Magyar Katolikus Rádió – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. június 4., szerda | 12:36

Nem hitvallási cikkelyekbe, hanem élettörténetekbe foglalva kell elvinnünk az örömhírt az emberekhez – fogalmazta meg Spányi Antal püspök a Magyar Katolikus Rádió küldetését a 10 éves fennállást hírül adó sajtótájékoztatón, június 4-én.

2004 pünkösdjén szólalt meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Magyar Katolikus Rádió. A jubileum alkalmából Spányi Antal püspök-vezérigazgató, Radetzky András vezérigazgató-helyettes és Szikora József főszerkesztő részvételével tartott sajtótájékoztatón számoltak be működésük tíz évéről.

Spányi Antal rövid áttekintést adott indulásuk, fennállásuk fontos állomásairól. Kiemelte a rádió mint a jó hír hangja elkötelezettségét. „A rádió küldetése a preevangelizáció – fogalmazott Spányi Antal – ami azt jelenti, hogy találkozási lehetőséget teremt a katolikus értékek alakította megatartásformákkal, melyek felkészítenek az evangélium befogadására.” Spányi Antal így fogalmazta meg a rádió célkitűzését: Nem hitvallási cikkelyekbe, hanem élettörténetekbe foglalva kell elvinnünk az örömhírt az emberekhez. 

Szikora József a kezdetekre visszaemlékezve kiemelte, a pünkösd, a megértés ünnepe előrevetítette az új médium feladatát: az Egyház tanítását befogadhatóan kell közvetítenie. Elmondta, műsorfelépítésük a műfaji hagyományokat követi, így vannak magazin- és riportműsorok, hír- és információs programok, nyelvművelő műsorok és irodalmi adaptációk is a rádióban. Meghallják ugyanakkor a kor szavát, és létrehoznak új típusú műsorokat. Ezek közül kiemelte reggeli beszélgetős, zenei betétekkel összeállított magazinjukat.


Radetzky András a jövő feladatairól szólva a pályázati gyakorlat folytatását emelte ki. Konkrét kiírást még nem látnak, de keresik a bővülés lehetőségét a számukra fontos területeken, így a Dél-Alföldön és Kelet-Magyarországon. „Jó eséllyel indulunk, mert az, amit nyújtani tudunk, értékes és vonzó” – fejezte ki reményét a sajtótájékoztatón a vezérigazgató-helyettes.

A Magyar Katolikus Rádió tizedik születésnapja alkalmából június 10-én a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros mutat be hálaadó szentmisét, 12-én pedig kulturális műsorral ünnepelnek a Duna Palotában. A bazilikában bemutatott szentmisén közreműködnek a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusa, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kórus Varga László vezényletével és Bednarik Anasztázia orgonaművész. A szentmisét a katolikus rádió élőben közvetíti.

Felvételről, de szintén eljut a rádióhallgatókhoz a Duna Palotában megrendezendő ünnepi műsor, amelyen a Magyar Katolikus Rádió kamarazenekara mellett fellépnek Dunai Tamás, Blaskó Péter és Mikó István színművészek, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei.


Fotó: Thaler Tamás

Videó: Bonum TV, Katolikus Rádió

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria