120 éve született Márton Áron – KÉSZ-előadás Körmenden

Kultúra – 2016. november 20., vasárnap | 14:02

Gyürki László pápai prelátus, nyugalmazott plébános tartott előadást Márton Áronról november 15-én Körmenden. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportja ezzel a programmal csatlakozott az erdélyi püspök születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez.

Hogy ki is volt valójában Márton Áron? Illyés Gyula író-költő szavaival élve: emberkatedrális. Ez a fiatalon, 42 éves korában püspökké lett lelkipásztor katolikusként, romániai magyarként és hívő emberként egész életében vállalta a háromszoros – felekezeti, nemzetiségi és világnézeti – kisebbségi létet.

Már az iskolás éveiben és a szemináriumban is kitűnt tehetsége, intelligenciája. „Világos fő, tartalmas lélek, gerinces jellem. Legszebb reményekre jogosít fel. Sokat várhat tőle az egyházmegye” – szól róla az egyik tanári jellemzés. Ditró, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Nagyszeben, Gyulafehérvár és Kolozsvár – káplánként, prefektusként, főpásztorként ezeken az állomáshelyeken szolgálta Istent és embertársait. Püspöki jelmondata megegyezik a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének, Szent Mártonnak szavaival: „Non recuso laborem”, vagyis: „Nem vonakodom, nem futamodok meg a munkától.” Ez – a latin nyelv gazdagsága miatt – így is fordítható: nem utasítom el a bajt, a nyomorúságot, a szenvedést. „Szent hivatalom kötelez, hogy egyformán püspöke legyek szegénynek és gazdagnak, tanultaknak és a tanulás lehetőségeitől elzártaknak, előkelőknek és egyszerű embereknek, az élet kegyeltjeinek és az élet szerencsétlenjeinek, bűnösöknek és a kegyelem áldottjainak” – vallotta a főpásztor.

A nehéz időkben óvatosságra intette papjait, ő maga azonban felemelte szavát az igazságtalanság ellen, nyílten kiállt a diktatúrával szemben. Letartóztatása esetére titkos, helyettes ordináriusokkal gondoskodott egyházmegyéje zavartalan kormányzásáról. Néhány évig vizsgálati fogság, szigorított börtönbüntetés, kényszermunka és háziőrizet várt rá, de ezeket a megaláztatásokat mindig méltósággal viselte el. Márton Áront sokan már életében szentnek tartották, aki „meghalt teljesen a világban, hogy egészen Istennek éljen”. A püspök 1980. szeptember 29-én sok szenvedés után, 85. évesen hunyt el – zárta előadását Gyürki László, aki személyesen is találkozhatott a gyulafehérvári megyéspüspökkel.

Az összejövetel az erdélyi főpásztor boldoggá avatásáért közösen elmondott imádsággal ért véget.

Forrás: Vilics Eszter/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Bedőcs Gyula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria