1700 év után először találkoztak a nagy keresztény egyházak képviselői Isztambulban

2015. november 12. csütörtök, 17:36

A felekezetek képviselőinek találkozójára egy közös projekt kapcsán került sor: az öt nagy isztambuli keresztény egyház együtt mutatja be a kereszténység alapelveit a törökországi muszlimok számára egy most megjelent kötetben.

A kereszténység alapelvei című kötet kapcsán jött létre a történelmi találkozó a törökországi keresztény egyházak vezetői között, melynek az isztambuli ökumenikus (korábbi elnevezéssel: görög) patriarkátus adott helyet. Aram Atesján érsek, általános pátriárkai helynök és Szahak Masalján püspök az örmény apostoli patriarkátust, Yusuf Çetin a szír ortodox, Louis-Armel Pelâtre a római katolikus, İhsan Özbek pedig a protestáns egyházat képviselte.

Tamar Karasu, a Török Bibliatársulat igazgatója és a most megjelent A kereszténység alapelvei című könyv kiadója a Today’s Zaman lapnak elmondta, a kötet különös hangsúlyt fektet az egységre, a keresztény egyházak közötti különbözőségek ellenére. Kiemelte az egyházi vezetők találkozójának történelmi jelentőségét, hiszen a 325-ben rendezett niceai zsinaton fordult elő utoljára hasonló.

Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka úgy nyilatkozott, a kötet egyesítette a helyi keresztény közösséget a korábbi, több évszázadon át húzódó nézeteltérések után. „A mi kötelességünk, hogy helyesen tájékoztassuk a kereszténységről muszlim testvéreinket, akik igen hosszú ideje jelen vannak ebben a térségben” – fogalmazott a pátriárka.

A kereszténység alapelvei első kiadásának 13 ezer példányából tízezret szétosztottak törökországi templomok között. A kötet online is elérhető, illetve a Török Bibliatársulat üzletei is terjesztik.

Forrás és fotó: Pravmir.com

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25