24 óra az Úrért a Pécsi Egyházmegyében

2016. március 8. kedd 19:06

A Ferenc pápa felhívására meghirdetett „24 óra az Úrért” az egész világon megmozgatta a katolikus híveket: március 4–5-én közös imádságot, bűnbánati liturgiát és keresztutat tartottak sok helyütt. A Pécsi Egyházmegyében esperesi kerületekre bontva szerveztek szentségimádást és egyéb programokat.

A Pécsi Esperesi Kerületben családtagokért, a fiatalságért, ismerősökért és ismeretlenekért imádkoztak a hívek.

Pécsett március ötödikén az esperesi kerület papjai egész nap lehetőséget biztosítottak a híveknek, hogy elvégezzék a húsvét előtti szentgyónást. Tamás Roland, a székesegyház plébánosa koordinálta a programokat. A plébános elmondta: „A pécsi székesegyházban élénk közösségi élet folyik, a 24 órás szentségimádást úgy tartottuk meg, hogy minden órát különböző közösségek vállaltak, akik az adott órába a saját lelkiségüket vihették bele. Így nagyon színes 24 órás imádságos programot tudtunk tartani a székesegyházban.”

Tamás Roland hozzátette: „Ferenc pápa nemcsak azt mondta, hogy tartsunk egy nagy imádságot. Kimondottan az irgalmasság éve miatt hirdette meg ezt a programot, méghozzá azzal a szándékkal, hogy a 24 óra alatt a híveknek még inkább lehetőségük legyen az irgalmat a bűnbocsánat szentségén keresztül megtapasztalni. Nagyon fontos az, hogy az ember nemcsak a lelkében, valamilyen szubjektív módon szeretné megtapasztalni Isten irgalmát. Emberek vagyunk, ezért szükségünk van arra, hogy egész emberségünkben átélhessük ezt – akár azáltal, hogy egy testvér konkrétan kimondja számunkra, hogy Isten irgalmas, és megbocsájtotta a bűneinket.”

Berecz Tibor diakónus személyesen, testközelből tapasztalhatta meg a Szentatya emberségességét és irgalmasságát. 2012-től ugyanis Rómában készült a papi hivatásra, és ott fejezte be a szenteléshez szükséges tanulmányait. A diakónus kiemelte: az egész világon meghirdetett ájtatosság mindenekelőtt a fiatalokat kívánta megszólítani és a gyónás felé vezetni.

Akárcsak az egyházmegye többi kerületében, a tamási esperesi kerület központjában, Tamásiban is bárki részt vehetett az egymást követő imaórákon, miközben gyónásra és találkozásokra is lehetőség nyílt. A péntek déli nyitó szentmisét szentségimádás, bűnbánati liturgia és énekes áhítat követte. Hegedűs János tamási plébános a közösségben imádkozás fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: „A közösségi imának különleges ereje van, amikor a hívek együtt, testvéri szeretetben találkozva, közösen emelik a szívüket Istenhez. Ez a 24 óra erre kínál alkalmat: hogy együtt imádkozzunk, közösségben legyünk együtt.”

Szabó József esperes szerint ezek az együttlétek különösen fontosak napjainkban, amikor az egyéni szükségletek és vágyak mellett gyakran elveszti jelentőségét a közösségek megtartó ereje. Az órákon át tartó elmélyült, csendes imádkozás a nagyböjti lelki felkészülést is segíti. Szabó József hozzátette: fontos felülbírálni az imában megfogalmazott kéréseinket, és feltenni a kérdést, vajon megfelel-e Isten akaratának az a vágyunk és elképzelésünk, amit imába foglalunk. Az Úrral együtt töltött 24 óra ebben is segítséget, támpontot kínálhatott az egybegyűlteknek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00